Monument

Rooms-katholieke kerk St. Brigitta

Za
Tijdens Open Monumentendag zullen diverse koren uit Ommen een korenlint vormen en optreden in de kerken. Houdt onze Facebook pagina in de gaten voor de laatste informatie.

Adres

Nering Bögelstraat 1, Ommen

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Oude Kerk

De plek waar de huidige St. Brigittakerk staat kent een bijzondere geschiedenis. Tot ver in de 20 eeuw stond hier namelijk een kerk uit het voormalige eiland Schokland. De kerk op het door overstroming bedreigde Schokland werd in 1860 afgebroken en naar Ommen gebracht en herbouwd. Op 15 december 1861 werd de herbouwde kerk in Ommen in gebruik genomen.  De kerk had een bijzonder orgel gebouwd door Carolus Borromeus Adema en Zonen uit Leeuwarden. Net als de vele andere kerkinstrumenten die zijn gemaakt door deze grote familie van orgelbouwers, staat ook dit ‘Adema-orgel’ bekend om zijn warme diepe klank. 

Nieuwe kerk
Op 26 juni 1939 werd een nieuwe kerk in gebruik genomen pal naast de oude kerk, die afgebroken werd. De “nieuwe kerk” werd ingewijd door de Aartsbisschop van Utrecht, Monseigneur De Jong ingewijd. Het Adema orgel verhuisde toen naar de nieuwe kerk. Ook andere elementen uit de oude kerk werden meegenomen, zoals het eeuwenoude doopvont.

Bron: OudOmmen, Harry Woertink

Deel dit monument

Adres

Nering Bögelstraat 1, Ommen

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Kerk
Architect:
Johannes Sluijmer
Bouwperiode:
1938-1939
Huidige functie:
Kerk
Monument status:
Gemeentelijk monument
bekijk alle monumenten in
Ommen