Monument

Schapenboet van De Waddel

Programma
Za

Adres

Schansweg 26, Den Burg

Openingstijden

za 11 sep. 11:00 - 15:30

Achtergrond informatie uitklap icoon

De schapenboet van De Waddel is een grote schapenboet. De boet behoort bij de schapenboerderij De Waddel en wordt voornamelijk gebruikt voor de opslag van schapenvoerbakken. In en bij de boet worden na afspraak presentaties gegeven over de schapenhouderij in het Hoge Berggebied, over landschap, geschiedenis en  natuurlijk over Texelse schapenkaas.

Een schapenboet is vergelijkbaar met een paraplu op vier poten: het dak rust op de vierkantstijlen. Tussen de vierkantstijlen is het hooivak, bestemd voor opslag van de wintervoorraad hooi. De rechte, verticale wand is meestal naar het oosten of noordoosten gericht. Door de overheersende zuidewestenwind is dit de luwe kant.  De boeren menden vroeger hun wagens met hooi pal naast deze oosten- of noordoosten verticale buitenwand. Met hun hooiharken staken ze het hooi vervolgens via de hooiluiken naar binnen, het hooivak in.

De boet is bereikbaar via het tuinwallenweggetje tussen Zuid-Haffel (nabij de begraafplaats) en Westergeest (naast schapenboerderij De Waddel). Kom s.v.p. op de fiets of lopend, in verband met schaarse parkeergelegenheid.

Ode aan het Landschap

Om 11.00 en 14.00 vertelt Arthur Oosterbaan, conservator van Ecomare, over het ontstaan van de Hoge Berg en de landschappelijke ontwikkeling.

Om 11.30 en 14.30 vertelt Jan Willem bakker, schapenboer op De Waddel, over het schapenbedrijf op de Hoge Berg, vroeger en nu.

Om 12.00 en 15.00 vertelt Paul Rutten van Staatsbosbeheer over de visie van SBB op het tuinwallenlandschap van de Hoge Berg.

Deel dit monument

Adres

Schansweg 26, Den Burg

Openingstijden

za 11 sep. 11:00 - 15:30

Achtergrond informatie

Type monument:
Boerderij
Monument status:
Gemeentelijk monument
bekijk alle monumenten in
Den Burg
Instagram
Hashtag #OMD2021