Monument

Schooltje Hoog Soeren 2

programma
Zo
Meer informatie op www.monumentendagenapeldoorn.nl

Adres

Hoog Soeren 2, Apeldoorn

Openingstijden

zo 13 sep. 11:00 - 17:00
Reserveren

Achtergrond informatie uitklap icoon

In 1870 kreeg Hoog Soeren zijn eerste officiële schoolmeester. Het eerste echte schoolhuis was van donkere steen, net als de woning voor de meester in het dorp. Beide stonden geheel weggedrukt tussen de bomen van het in Soeren zo genoemde schoolbos.
In 1916 werd de oude school afgebroken voor een nieuw schoolgebouw, School nummer 11 in de Apeldoornse lijst van openbare lagere scholen. Voor het ontwerp tekende gemeentearchitect Gerrit de Zeeuw. De woning van de hoofdonderwijzer werd er in 1934 naast gebouwd naar een ontwerp van De Zeeuws opvolger Willem Nolen.
In 1926 kwam hoofonderwijzer Ten Broeke naar Hoog Soeren om samen met een ’juf’ in twee klaslokalen les te geven. Hij had de wind er flink onder. Ook was hij onvermoeibaar de drijvende kracht achter vele evenementen in Hoog Soeren.
De bekendste hoofdonderwijzer van Soeren was Henk Jansen van Galen, die tot zijn overlijden in 1970 samen met Annie Palmen (Drika) optrad als zanger Lubbert van Gortel met het KRO-Huisorkest de Boertjes van Buuten, waaraan ook oud-leerling van de Apeldoornse Koninklijke HBS Kees Schilperoort als Gait-Jan Kruutmoes meewerkte. Het laatste hoofd van de school was meester Kamerling, die ook na de sluiting van de school in de onderwijzerswoning is blijven wonen.
Hoog Soeren heeft al sinds 1983 geen eigen school meer. De kinderen uit het dorp zijn vooral aangewezen op de Berg en en Bosschool. Het voormalige schoolgebouw is zorgvuldig verbouwd tot twee woonhuizen, waar bijvoorbeeld de schoolbel en de rij leerlingen-wc’tjes nog aan het oude schooltje herinneren.

Leermo(nu)ment

Bezichtiging deel van gebouw, met oude foto’s

Kijk voor details en laatste informatie van het OMD programma in Apeldoorn op www.monumentendagenapeldoorn.nl

Wist je dat?

Kijk voor details en laatste informatie van het OMD programma in Apeldoorn op www.monumentendagenapeldoorn.nl

Deel dit monument

Adres

Hoog Soeren 2, Apeldoorn

Openingstijden

zo 13 sep. 11:00 - 17:00
Reserveren

Achtergrond informatie

Type monument:
Woonhuis
bekijk alle monumenten in
Apeldoorn
Instagram
Hashtag #