Fotograaf: Frans de Graaff
Monument

Schuurtje van Piet

Waan je terug in de tijd van turf- en kolenhandel

Adres

Hof van Gülick 20, Almelo

In het kort

  • Voormalige hoefsmederij
  • Gemeentelijk monument dat in 2014 van de sloop werd gered

Achtergrond informatie uitklap icoon

Het is aan Piet Vogelzang en Stadsherstel Almelo te danken dat dit oude pandje er in volle glorie bij staat. Eerst redde Stadsherstel het pand van de sloop. Want hoewel de voormalige hoefsmederij een gemeentelijk monument is, besloot de gemeente in 2014 dit pand aan het Hof van Gülick te slopen. Daarop stapte Stadsherstel naar de rechter. Met succes.

Daarna verkocht de toenmalige eigenaar het gebouwtje aan Vogelzang die ruimte zocht voor de vele spullen die hij had en die niet in het nieuwe appartement pasten. Daarvoor heeft Vogelzang het pand gerestaureerd en ingericht met al zijn verzamelde spullen in de sfeer van de tijd van de turfschepen en de kolenhandel. Niet zo gek, want Vogelzang komt uit een familie van turfschippers en zijn vader had een kolenhandel aan de Hantermanstraat. Opa en oma Vogelzang voeren tussen Almelo en Drenthe, vanwaar ze turf mee naar Almelo brachten. In de jaren zestig begon Vogelzang samen met zijn vrouw vanuit de Hantermanstraat een handeltje in chemicaliën. Op de fiets. Later richtte hij Vivochem op, een chemisch bedrijf dat nu gevestigd is op het XL Businespark.

Wie het ‘schuurtje’ binnenstapt waant zich in een ver verleden. Een enorme foto geeft een fraai beeld van de Almelose haven anno 1910 en de wc heeft een opbouw gekregen, zodat het een ouderwetse kakdoos lijkt (maar niet is). Vogelzang heeft zelf water, elektra en riolering aangelegd, want die ontbraken in dit kleine huisje.

Bij de restauratie in 2019 kreeg Vogelzang financiële steun van Stadsherstel Almelo en adviezen van de Historische Kring Stad & Ambt Almelo. Toen de vloer werd aangepakt kwam daar een boogfundering tevoorschijn. Hoewel buiten op het pand Anno 1817 staat, kan dit betekenen dat de basis van het ‘schuurtje’ enkele eeuwen ouder is.

De naam ‘Schuurtje van Piet’ leek Piet Vogelzang wel toepasselijk. Want naamgenoot Piet Talamini was eerder eigenaar en hij gebruikte het pand als opslagplaats, als schuurtje dus.

Deel dit monument

Adres

Hof van Gülick 20, Almelo

In het kort

  • Voormalige hoefsmederij
  • Gemeentelijk monument dat in 2014 van de sloop werd gered

Achtergrond informatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
hoefsmederij
Bouwperiode:
1817, waarschijnlijk ouder in de basis
Huidige functie:
minimuseum
Monument status:
Gemeentelijk monument
bekijk alle monumenten in
Almelo