Monument

St.-Josephkerk

Adres

St. Jozefskerkplein 1, Weert

In het kort

  • Betonreliëfs van Harrie Martens
  • Beeldhouwwerk rond entree van Charles Vos

Achtergrondinformatie uitklap icoon

De kerk is gebouwd in 1939/1940 en behoort dus tot de jonge monumenten. In 1978 werd het interieur van de kerk ingrijpend gewijzigd en aangepast aan de eisen van de moderne liturgie; ook is toen de dagkapel achter in de kerk gebouwd. Sinds december 2003 staat de kerk op de rijksmonumentenlijst.

 

Oorspronkelijk had de kerk 1500 zitplaatsen (1000 voor volwassenen en 500 voor kinderen). Bij de herinrichting in 1978 is door een drastische wijziging van de opstelling van de banken het aantal zitplaatsen teruggebracht tot 735.

Er is een gebruiksvergunning voor de kerk verleend van 1220 personen.

 

Het is een moderne, neo-romaanse kerk, in kruisstijl, met gewelfd plafond, steunend op zware zijmuren met grote bogen, waardoor er een soort “zuilengalerij” is ontstaan. De kerk is ontworpen door Alphons Boosten, die veel samenwerkte met kunstenaars zoals onder anderen Jonas, Charles-Vos, Charles Eyck, Brom en Maria de Lago. De hoofdingang is versierd met 129 beelden van Charles Vos van elk 27 X 37 cm, die heilige, Bijbelse en mystieke taferelen voorstellen. De kruiswegstaties zijn eveneens van Charles Vos en zijn uitgevoerd in geglazuurd terracotta. Bij de herinrichting in 1978 zijn er een aantal betonmozaïeken van H.A. Martens geplaatst. Zo zijn er nog meer bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om eens met meer aandacht te bekijken. Daarnaast kan een rondleiding over de gewelven worden gegeven.

Wist je dat?

Het orgel is gebouwd door de Weerter orgelbouwer Vermeulen. Vanwege de crisistijd zijn de orgelpijpen van zink.

Deel dit monument

Adres

St. Jozefskerkplein 1, Weert

In het kort

  • Betonreliëfs van Harrie Martens
  • Beeldhouwwerk rond entree van Charles Vos

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrondinformatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Garnizoenskerk
Architect:
Alphonse Boosten
Bouwperiode:
1939
Huidige functie:
Parochiekerk
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Weert