Monument

Skûtsje Nooit Volmaakt

2 activiteiten
Skûtsje Nooit Volmaakt ligt aangemeerd nabij de sluis in Roelofarendsveen.

Adres

Noordkade 3, Roelofarendsveen

Achtergrondinformatie uitklap icoon

113 jaar in een notedop

Van zeilend vrachtschip naar woonark in Amsterdam, verwoest door brand, omgebouwd naar zeilend familieschip en tegenwoordig in gebruik als dagtochtenschip en unieke vergaderlocatie. Korter dan dit kun je de 113-jarige geschiedenis van skûtsje Nooit Volmaakt eigenlijk niet samenvatten. Skûtsjes (Friese tjalken) werden in Friesland gebruikt voor het transport van mest, terpaarde, aardappelen en andere bulkgoederen. De schipper en zijn gezin woonden aan boord. Skûtsjes zijn gebouwd om te zeilen en waren oorspronkelijk dan ook niet voorzien van een motor. Zat de wind tegen dan moest de schipper en vaak ook zijn vrouw en kinderen in de jaaglijn, om het schip voort te trekken.

De periode 1910 – 1953
De eerste eigenaar was Jan Johannes Boom (1880 – 1930), afkomstig uit het Friese Eastermar. Hij kocht het schip van werfbaas Alle Berends Barkmeijer die het schip in 1910 op zijn werf Barkmeijer Briltil voor eigen rekening had gebouwd. Het gebeurde wel vaker dat een scheepswerf die even geen opdracht had, skûtsjes bouwden om het personeel aan het werk te houden. In 1919 verkocht Jan Boom het schip aan zijn broer Klaas, die het zijn huidige naam Nooit Volmaakt gaf. In 1932 liet Klaas het schip met 2 meter verlengen, zodat er geen 35 – maar 40 ton vracht meegenomen kon worden. Inmiddels was er ook een opduwertje aangeschaft. Dat was een klein duwbootje met motor, zodat men minder afhankelijk was van de wind.

De periode 1953 – 1975
Na de Tweede Wereldoorlog zijn er veel skûtsjes gesloopt. Ze waren te klein om economisch rendabel te kunnen blijven varen. Maar er zijn ook talloze schepen omgebouwd tot woonark. Dat gebeurde in Delfzijl in 1953 ook met de Nooit Volmaakt. In 1958 is de Nooit Volmaakt vanuit Delfzijl naar het Utrechtse Nigtevecht gesleept. Daar blijft ze tot 1961 dienst doen als woonark. Voor het gezin dat uit 4 personen bestond was de Aly  – zoals het schip toen heette – te klein. In de periode van 1961 – 1975 heeft de Geke, zoals het schip toen heette, in de Prinsengracht in Amsterdam gelegen, ter hoogte van de Noordermarkt. Na een hevige brand werd het restant van het schip naar Penningsveer gesleept en gekocht door scheepstimmerman Leo Ligtenberg, de vader van de huidige eigenaar Rob. Leo’s jeugddroom – zeilen met zijn eigen tjalk – kon hij tot uitvoer brengen.

De periode 1975 – 2022
Nadat het schip teruggebracht was naar de oorspronkelijke bouwmaat, volgde een 4 jaar durende restauratie. In 1980 werd er voor het eerst mee gezeild. Nu niet meer als vrachtschip, maar als familie- en ook wedstrijdschip. Inmiddels is het schip overgegaan  naar de volgende generatie en is de Nooit Volmaakt te huur als dagtochtenschip, met als vaste ligplaats het Fort Kudelstaart. Meer weten over de geschiedenis: kijk op www.varenmetdenooitvolmaakt.nl

Open Monumentendag 2023
Skûtsje Nooit Volmaakt ligt op zaterdag 9 september aangemeerd nabij de monumentale sluis in Roelofarendsveen. Gedurende de gehele dag zal schipper Rob aanwezig zijn om het verhaal van het schip te vertellen.

Meer informatie over het Open Monumentendag programma in Kaag en Braassem is te vinden op www.kaagenbraassempromotie.nl.a

Deel dit monument

Adres

Noordkade 3, Roelofarendsveen

Achtergrondinformatie

Type monument:
Monument van ontspanning
Oorspronkelijke functie:
Vrachtzeilschip
Bouwperiode:
1910
Huidige functie:
Zeilschip

Activiteit bij dit monument

bekijk alle monumenten in
Roelofarendsveen