Monument

Opzichtershuis De Sluiswachter

Thema
Za
Zo
1 activiteit
De Drentse Hoofdvaart was als ontsluiting van Drenthe de A28 van vroeger.

Adres

Dieversluis 2, Dieverbrug

Openingstijden

za 14 sep. 10:00 - 17:00
zo 15 sep. 10:00 - 16:00

Het opzichtershuis bij de onlangs gerenoveerde Dieversluis in Dieverbrug is een sluiswachterswoning die zijn gelijke niet kent. Nergens langs de ruim 30 km lange Drentse Hoofdvaart is een dienstwoning gebouwd die zo rijk gedetailleerd is uitgevoerd. Dit benadrukte het belangrijke verkeersknooppunt waar de Dieversluis is gerealiseerd.

In het huidige restaurant de Sluiswachter woonde de opzichter van de Drentsche Hoofdvaart. Het beheer van de vaart gebeurde in belangrijke mate vanuit Dieverbrug. Ten noorden van het restaurant was de werkplaats van de technische dienst.

Het huis is volledig gerenoveerd en huisvest een gezellige schenkerij waar het onder het genot van een hapje en een drankje goed toeven is. De passantenhaven is vorig jaar (2015) geopend en vanaf het zonnige terras is het dan ook genieten van de plek, de Sluiswachterswoning, de sluis en de passerende plezierjachten.

Bekijk hier de VLOG over dit unieke rijksmonument!

Wist je dat?

...Alleen al in Westerveld er maar liefst 4 sluiscomplexen in de Drentse Hoofdvaart liggen, maar Dieverbrug het belangrijkst was?

Deel dit monument

Adres

Dieversluis 2, Dieverbrug

Openingstijden

za 14 sep. 10:00 - 17:00
zo 15 sep. 10:00 - 16:00

Activiteit bij dit monument

bekijk alle monumenten in
Dieverbrug
Instagram
Hashtag #