Monument

Doelen

programma
Za
NB Voor een bezoek aan de Doelen verzoeken wij u vooraf te reserveren. Gebruik hiervoor de knop 'reserveren' op deze pagina.

Adres

Lange Tiendeweg 93, Gouda

Openingstijden

za 12 sep. 10:00 - 17:00
Reserveren

Achtergrond informatie uitklap icoon

In de middeleeuwen werden de orde en de veiligheid in steden en dorpen bewaakt door de schutterij, een lokale militie samengesteld uit vooraanstaande en welgestelde burgers. Hun status is af te lezen aan de weelderige taferelen op de schuttersstukken zoals die nog in het Gouds museum te zien zijn. Het museum bezit ook een – onlangs gerestaureerd – kamerscherm met een afbeelding van de krijgsraadkamer in de Doelen uit ongeveer 1765. Oorspronkelijk hingen de schilderijen in dit Doelengebouw, dat in 1514 het onderkomen van de Goudse schutters werd. Hier kwamen zij bijeen, om te vergaderen, samen te eten en drinken, schuttersfeesten te houden en hier werden ook voorname gasten van het stadsbestuur ontvangen en ondergebracht. Op lange banen achter het gebouw oefenden de schutters hun schietkunst.

Rond 1720 vond verbouwing plaats, hetgeen van 1762 tot 1774 nog eens grondig gebeurde. Bij die laatste verbouwing werd de hele gevel vernieuwd.

Na 1795 werden “ouderwetse” instituties als de gilden en de schutterij – zij het met veel moeite en tegenstand – geleidelijk afgeschaft. Het Doelengebouw kreeg nieuwe bestemmingen. Het werd in 1850 het nieuwe onderkomen van de Latijnse school. Later betrokken o.a. de HBS, de Rijkskleischool, TNO en de Goudse fotoclub het gebouw.

In de twintigste eeuw waren er sloopplannen, waartegen de Goudse bevolking en de Vereniging Behoud Stadsschoon met succes in het geweer kwamen. Na restauratie bevat het gebouw nu appartementen en bedrijven.

Deel dit monument

Adres

Lange Tiendeweg 93, Gouda

Openingstijden

za 12 sep. 10:00 - 17:00
Reserveren

Achtergrond informatie

Type monument:
Verdedigingswerk
Oorspronkelijke functie:
stadsdoelen
Bouwperiode:
16e eeuw
Huidige functie:
bedrijfsverzamelgebouw
bekijk alle monumenten in
Gouda
Instagram
Hashtag #omdgouda