Monument

22. Stationsgebouw Den Dolder

Za

Adres

Dolderseweg 148 a, Den Dolder

In het kort

  • Korte film en expositie.
  • 14:00 uur: rondleiding richting de Willem Arntsz Hoeve

Openingstijden

za 14 sep. 11:00 - 16:00

Iets meer dan 100 jaar geleden was Den Dolder nog een gehucht. Dat veranderde met de vestiging van zeepfabriek De Duif (op het huidige Remiaterrein) en de komst van de Willem Arntsz Hoeve. Daardoor ontstond ook de behoefte aan een echt station. Den Dolder had sinds 1895 al wel een halteplaats, maar dat was weinig meer dan een aarden wal. Het huidige eilandstation met stationsgebouw stamt uit 1914. Tegenwoordig is het in gebruik bij DenDolderCS dat mogelijkheden aanbiedt als flex-, vergader- en netwerkplek.

Het in chaletstijl gebouwde pand heeft een zadeldak, gedekt met rode pannen, en een groot dak overstek dat op forse consoles rust.  De gevels hebben een gemetselde plint met daarboven een lange, aaneensluitende rij vensters. Het achter het stationsgebouw gelegen vierkante dienstgebouw, lijkt in uiterlijk op het stationsgebouw. De gemetselde plint is hoger, de vensters zijn kleiner en tussen de vensters zitten houten panelen. De voor en achtergevels van beide panden hebben een topgevel met een latjesbetimmering. De kleur van het verfwerk is recentelijk aangepast aan de oorspronkelijke kleurstelling.

In het stationsgebouw is voor de reizigers nog een wachtkamer die met een klein café is gecombineerd. De ruimte van de oude loketten en het kantoor van het pand zijn aangepast voor flexibele werkplekken. In het kantoorgedeelte is de oorspronkelijke hardstenen schouw met een betegelde achterwand nog aanwezig. In de segmentboogvormige toog van de schouw is het logo van de Nederlandsche Centraal Spoorweg Maatschappij aangebracht.

Tijdens Monumentendag is het station tussen 11:00 en 16:00 uur geopend. U kunt er een korte film en een expositie bekijken. Ook is er koffie/thee met wat lekkers.

Vanaf het station vertrekt om 14:00 uur een rondleiding van ’t Gilde richting de Willem Arntsz Hoeve. De Willem Arntsz Hoeve staat symbool voor nieuwe opvattingen in de psychiatrie aan het begin van de 20e eeuw. Hierin stonden arbeidstherapie en contact met de natuur voorop en kregen patiënten een plezieriger leven dan voorheen in de zogenaamde dolhuizen.

Deel dit monument

Adres

Dolderseweg 148 a, Den Dolder

In het kort

  • Korte film en expositie.
  • 14:00 uur: rondleiding richting de Willem Arntsz Hoeve

Openingstijden

za 14 sep. 11:00 - 16:00
bekijk alle monumenten in
Den Dolder
Instagram
Hashtag #