Monument

Stolwijkerschutsluis

programma
Za

Adres

Gouderaksedijk 14, Gouda

Openingstijden

za 12 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Deze sluis (rijksmonument sinds 1990) dateert uit 1800 en werd aangelegd ten behoeve van de vervening in de Krimpenerwaard. Het veen in dit gebied bleek van slechte kwaliteit, het verveningsproject mislukte en stopte in 1832, waarna de sluis werd afgedamd. Van 1888 tot 1988 heeft de herstelde sluis gediend als schutsluis. Particulier initiatief heeft de sluis daarna behoed voor afbraak. Na restauratie van 2010 tot 2012 vormt de sluis weer de verbinding tussen de Goudse wateren en de Krimpenerwaard.

Bijzonder is, dat de sluis een van de verst landinwaarts gelegen zeewaterkerende sluizen van Nederland is. Bovendien keert deze sluis in één keer een waakhoogte van zes meter. In de tijd van de bouw van de sluis was dat een technisch waagstuk. Een schuthoogte van zo’n drie meter was toen gebruikelijk. Moest een groter hoogteverschil overbrugd worden, dan maakte men twee schutkolken achter elkaar. Bij deze sluis ontbrak daarvoor de ruimte en is een technische hoogstandje volbracht dat de sluis uniek maakt.

De Stolwijkerschutsluis is van grote cultuurhistorische waarde en illustratief voor de verveningsgeschiedenis en voor de ontwikkeling van de waterbouwkunde. Op de schutkolkwanden zijn grotendeels de witgeschilderde oude ijzeren bedieningsmechanismen aanwezig. De vormgeving van het geheel is nog steeds exemplarisch voor de tijd waarin de sluis ontstaan is.

Deel dit monument

Adres

Gouderaksedijk 14, Gouda

Openingstijden

za 12 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
schuitsluis
Bouwperiode:
1800
Huidige functie:
schutsluis
bekijk alle monumenten in
Gouda
Instagram
Hashtag #omdgouda