Monument

Tapijthuis

programma
Za

Adres

Achter de Kerk 17, Gouda

Openingstijden

za 12 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

In Gouda zijn weinig middeleeuwse huizen bewaard gebleven, maar er zijn wel gebouwen waarin nog middeleeuwse bouwsporen te vinden zijn. Het Tapijthuis heeft wèl een herkenbaar middeleeuws aanzien. Het oorspronkelijke gotische houtskelet is volledig bewaard, evenals een gotische muurnis en gotische sierprofielen.

Het gebouw dankt zijn naam aan de tapijten, die daar gedurende een groot deel van de zeventiende eeuw werden geweven door Vlaamse tapijtwevers. De zestiende eeuw kende vanwege oorlogsgeweld en geloofsvervolging grote migratiestromen uit onder meer de Zuidelijke Nederlanden, naar de Republiek, maar ook naar bijvoorbeeld de Duitse gebieden en Engeland. Zo kwamen er Vlamingen in Gouda terecht. Onder hen waren tapijtwevers. Zij kregen de beschikking over sinds de hervorming leegstaande klooster- en andere gebouwen om in te wonen en hun ambacht in uit te oefenen. De bloei van het tapijtweven, die hiermee in gang gezet werd, duurde tot eind zeventiende eeuw.

Dit ambacht leverde geen vloerkleden met een pool, zoals we nu verstaan onder “tapijt”. De “tapissiers” maakten wandkleden, tafelkleden en kussenovertrekken in een vlak weefsel, met ingeweven voorstellingen. Het was een zeer arbeidsintensief ambacht, dat luxeproducten leverde.
De tapisserie verdween tegen het eind van de achttiende eeuw uit Gouda. In 1828 werd in het oude Tapijthuis bierbrouwerij “Het (Dubbele) Anker” opgericht. Dat het huis toen “geheel uitgebroken” werd bevonden, zal te wijten zijn geweest aan de economische crisis en extreme armoede die Gouda nog teisterden na de Franse overheersing. Het bedrijf werd rond 1915 opgeheven.

Tegenwoordig heeft beeldend kunstenaar en edelsmid Menno Meyer hier zijn werkplaats.

Een van de bewoners en gebruikers van het huis was vanaf 1622 gedurende enkele jaren Dieuwertgen Jans, een zogenaamd ‘klopje’ (als geestelijke levende ongetrouwde katholieke vrouw) die er een klopjesschool vestigde, hetgeen overigens verboden was maar oogluikend toegestaan werd.

Deel dit monument

Adres

Achter de Kerk 17, Gouda

Openingstijden

za 12 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
Bouwperiode:
Laatmiddeleeuws
Huidige functie:
Galerie van beeldend kunstenaar en edelsmid Menno Meyer
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Gouda
Instagram
Hashtag #omdgouda