Monument

Theehuis van Monet

1 activiteit

Adres

Westzijde 14 d, Zaandam
Reserveren

Achtergrond informatie uitklap icoon

In de achtertuin van Westzijde 14, aan de Zaan, staat een monumentaal karakteristiek Zaans Theehuis. Dit theehuis is geschilderd door Claude Monet in 1871 samen met het in februari 2016 terug gebouwde luchthuis. Dit doek hangt in het New Metropolitan Museum of Art in New York. Een iconisch schilderij dat de Zaanse sfeer laat zien van voor de industrialisatie tijd.

De Franse schilder Monet, op de vlucht voor de Frans-Duitse oorlog, kwam via Londen naar Zaandam, op aanraden van zijn Deense vriend en kunstenaar Pissarro. Monet verbleef in 1871 vier maanden in Zaandam en maakte 25 schilderijen en 9 tekeningen. Op één van die tekeningen staat het huidige Theehuis in volle glorie afgebeeld. In het naast het Theehuis van Monet gelegen Monet Atelier hangen reproducties van alle Zaanse werken van Monet en wordt een film vertoond over het leven en werk van Monet en Zaandam van 1871.

Het Theehuis zelf is te bezichtigen met uitleg over Lucht- en Theehuizen aan de Zaan in het algemeen en het Theehuis van Monet in het bijzonder.

Deel dit monument

Adres

Westzijde 14 d, Zaandam
Reserveren

Achtergrond informatie

Type monument:
Monument van ontspanning
Oorspronkelijke functie:
Theehuis
Bouwperiode:
1770
Huidige functie:
Bedrijfsfunctie

Activiteit bij dit monument

bekijk alle monumenten in
Zaandam
Instagram
Hashtag #OMD2020