Fotograaf: Frans de Graaff
Monument

Twenthe Centrum

Za
In Lunchroom De Fabriekstuin ziet u een presentatie van fraaie historische foto's

Adres

Twentheplein 3, Almelo

Openingstijden

za 11 sep. 10:30 - 16:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Arend G. Beltman ontwierp dit pand in 1916 voor Stoomspinnerij Twenthe in de vorm van een rechthoekige blokkendoos. Het vorige pand was in 1914 afgebrand met vijf dodelijke slachtoffers. Het gebouw heeft twee watertorens waar het bluswater kon worden opgeslagen.

Het Twenthe Centrum is een vroeg voorbeeld van het gebruik van beton. De betonnen kolommen en liggers vormen in de gevels vakwerk dat is opgevuld met rode baksteen of met grote vensters. Bij de watertorens bestaat de invulling voornamelijk uit rode baksteen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het pand in gebruik als uitkijkpunt, maar ook daarna, tijdens de zogenaamde Koude Oorlog. Van 1955 tot 1965 was er zelfs een speciale luchtwachtpost gebouwd op één van de torens.

Het gebouw huisvest sinds 1993 een bedrijvencentrum en werd in 2012 geheel gerenoveerd. De buitenkant inclusief de twee watertorens is, op enkele uitzonderingen na, nog origineel. Zo zijn op de begane grond ingangen gewijzigd en deels toegevoegd. Van binnen doet het pand in niets meer denken aan de oorspronkelijke functie, maar het is wel de moeite waard er een kijkje te nemen.

In lunchroom De Fabriekstuin is een presentatie van historische foto’s van het pand en van de textielindustrie te zien.

Wist je dat?

Er tijdens de Koude Oorlog (1955-1965) een speciale luchtwachtpost was gebouwd op een van de torens?

Deel dit monument

Adres

Twentheplein 3, Almelo

Openingstijden

za 11 sep. 10:30 - 16:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Kantoorgebouw
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Almelo
Instagram
Hashtag #OMDAlmelo