Landgoed Bosch & Vaart

Op de as Groningen-Assen, de zogenaamde Koningsas, ligt in Vries aan het Noord-Willems kanaal het uit 1881 stammende landgoed Bosch en Vaart met eeuwenoude bomen en fraaie waterpartijen.
Het in 2003 opnieuw aangelegde park is vrij toegankelijk voor wandelaars. Het park met meer dan 30 soorten bomen en struiken kent een aantal zichtlijnen, waterpartijen en open plekken.
Het landgoed is circa 15 ha groot en valt onder de Natuurschoonwet. De diverse gebouwen zijn Rijksmonumenten.
Sinds 1984 zijn de huidige eigenaren Pieter en Greet Battjes, bezig het vervallen landgoed in oude glorie te herstellen.
In 2013 werd gestart met het onderbrengen van het landgoed in een stichting. Door al deze inspanningen heeft het landgoed naast een recreatieve functie, ook een educatieve functie gekregen voor de bewoners van Vries en omgeving.
Toen de huidige bewoners de villa in 1984 betrokken was het een verwaarloosd geheel met lekkende daken en een tuin overwoekerd met bramenstruiken, wilgen en esdoorns.
Iedere plek heeft zijn verhaal en dat geldt zeker voor landgoed Bosch en Vaart.
In 1881 werd de villa, toen huize Anna geheten, aangelegd door bonthandelaar Inden uit Groningen. Oorspronkelijk behoorden ook een aantal pachtboerderijen tot het landgoed.
In de Tweede Wereldoorlog woonde de familie Stavast op het landgoed. Aan het eind van de oorlog werden hun twee zonen door de Duitsers gefusilleerd omdat ze verzetsdaden gepleegd hadden. Bij de bevrijding van Groningen heeft Prins Bernard nog bij de familie op Bosch en Vaart thee gedronken. Van de overige families die op het landgoed gewoond hebben is een uitgebreid archief aanwezig.
Zie www.landgoedboschenvaart.nl voor meer informatie.

Tijdens de Open monumentendag zijn er rondleidingen op het landgoed op de zaterdag. Zondag is Bosch en Vaart gesloten.

TypeKasteel of buitenplaats
SubtypeLandgoed
Bouwperiode1881
  • Delen via 

Algemene informatie

Plan mijn route >>

Adres
Groningerstraat 30
9481 TD Vries

Openingstijden
zaterdag 8 sep 10.00 - 17.00 uur