Monument

Van Weerden Poelmanlaan 4

Zo
1 activiteit
Het voormalige schoolgebouw aan de Van Weerden Poelmanlaan is sinds dit jaar een gemeentelijk monument! Tijdens Open Monumentendag wordt het monument voor de eerste keer sinds de nieuw verworven status opengesteld voor het publiek.

Adres

Van Weerden Poelmanlaan 4, Amstelveen

Openingstijden

zo 15 sep. 11:30 - 16:00

Rond 1800 telde de gemeente Nieuwer-Amstel vier openbare lagere scholen. Dit aantal nam gestaag toe en naar aanleiding van de sterke bevolkingsgroei in de naoorlogse jaren bouwde de gemeente vooral in de uitbreidingswijken nieuwe scholen. Tussen 1949 en 1959 werden meer dan twaalf scholen gebouwd, waaronder de openbare lagere Jan Ligthartschool.

De voormalige Jan Ligthartschool werd in 1953 in gebruik genomen. Het sobere ontwerp kwam van architect H.L. Mens. De Jan Ligthartschool is ontworpen in een stijl die ook wel ‘shake-hands-architecture’ wordt genoemd: een synthese tussen het modernisme en traditionalisme. Het moderne karakter komt tot uitdrukking in het strakke lijnenspel van de horizontale en verticale belijning en in de compositie van de zogenaamde ‘compacte halschool’, waarbij alle lokalen om een lichte, hoge hal zijn gegroepeerd en zo fungeert als centrale ontmoetingsplek.

Het hoogteverschil tussen het centrale volume van de hal en daaromheen liggende volumes van de leslokalen zorgt voor een karakteristieke, gebalanceerde compositie, doordat ze in architectonisch opzicht herkenbaar zijn als losse onderdelen. De strakke belijning van de gevels en raampartijen geven het pand een sober, modernistisch karakter, met als accent de betonnen dakrand met overstek en de transparante ingangspartij. De gevels zijn opgetrokken in een traditionele baksteen, met decoratieve elementen, zoals het siermetselwerk onder de ingangspartij en detaillering in het middendeel van de achtergevel.

Wist je dat?

... deze voormalige school tegenwoordig dienst doet als atelier voor kunstenaars? Zij laten je tijdens Open Monumentendag graag hun ateliers zien!

Deel dit monument

Adres

Van Weerden Poelmanlaan 4, Amstelveen

Openingstijden

zo 15 sep. 11:30 - 16:00
bekijk alle monumenten in
Amstelveen
Instagram
Hashtag #omdamstelveen