Monument

Loenense waterval, Loenen

Thema
Za
Zo

Adres

Beekbergerweg 52, Apeldoorn / Loenen

Openingstijden

za 14 sep. 11:00 - 17:00
zo 15 sep. 11:00 - 17:00

Welke Apeldoorner heeft niet eens een bezoekje gebracht aan de Loenense waterval, de grootste waterval van Nederland? Een enorme hoeveelheid water stort zich daar 24/7 vele meters naar beneden. Om zo’n spektakel te zien hoef je dus echt niet naar het buitenland en dat wisten de mensen vroeger ook al, zoals deze bezoekers op een foto uit 1925.
De ontstaansgeschiedenis van de waterval is echter lang niet bij iedereen bekend en  daarom is het wellicht een goed idee om tijdens de Open Monumentendagen een bezoek te brengen aan dit bijzondere kunstwerk. Op deze dagen zal een beken- en sprengenexpert daarover vertellen – evenals over de huidige voorzieningen voor de instandhouding van het grondwaterpeil in het gebied van het Schalterdal en de Vrijenbergspreng – want zo heet de spreng waar de waterval onderdeel van uitmaakt.
Wist u trouwens dat er behalve de zogenaamde grote waterval ook nog kleine watervallen en stuwen zijn in de Vrijenbergspreng? De naam Vrijenbergspreng is overigens ontleend aan de naastgelegen Vrijenberg en ook over de aldaar in 1354 geleverde bloedige veldslag zal een boeiend stukje Gelderse geschiedenis worden verteld.

Deel dit monument

Adres

Beekbergerweg 52, Apeldoorn / Loenen

Openingstijden

za 14 sep. 11:00 - 17:00
zo 15 sep. 11:00 - 17:00
bekijk alle monumenten in
Apeldoorn / Loenen
Instagram
Hashtag #