Fotograaf: SAMSUNG CSC
Monument

Laan 17 – woonhuis

Programma
Za

Adres

Laan 17, Oosterhout

Openingstijden

za 11 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

De Laan werd ook wel het ‘Domineeslaantje’ genoemd. De fraaie witte huizen zijn er gebouwd door de Protestantse gemeente, ‘Diaconie der Hervormde Gemeente Oosterhout’. In 1853 werd het Domineeslaantje bestraat en in 1933 werd voorgesteld om het in eerste instantie ‘Laansteeg’ te noemen, maar uiteindelijk is het ‘Laanstraat’ geworden. Pas later is de benaming ‘Laan’ gekomen.

Laan 9-11-13-15-17
In 1851 werd voor deze huizen de eerste steen gelegd door Dominee Ds. Wigeri Aberson (zie de steen in de plint naast de voordeur).
De huizen werden verhuurd en later was hier ook een kostschool voor jonge dames die een ‘bovengemiddelde’ beschaafde opvoeding kregen (met o.a. les in Frans, Engels, wis- en natuurkunde maar ook in converseren, muziek, dansen en handwerken). De huuropbrengst van de huizen was in principe bedoeld om de protestantse armenzorg te bekostigen. Sociale zaken bestond toen nauwelijks en de parochies moesten hun eigen armen onderhouden. De protestanten hadden overigens geen of weinig armen halverwege de 19e eeuw. Zij behoorden tot de elite of hadden nog traditiegetrouw de betere overheidsbanen.

Mijn monument is jouw monument

Laan 17 is opengesteld. Wat schuilt er achter deze mooie monumentale voordeur? Een façade van rust, groen en kunst. Kom en ervaar het zelf… Houd rekening met het feit dat niet teveel mensen tegelijk het pand mogen betreden. Het kan zijn dat er eventjes gewacht moet worden. Graag mondkapje mee.

Deel dit monument

Adres

Laan 17, Oosterhout

Openingstijden

za 11 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Woonhuis
Oorspronkelijke functie:
Woonhuis
Bouwperiode:
1851
Huidige functie:
Woonhuis
Monument status:
Gemeentelijk monument
bekijk alle monumenten in
Oosterhout
Instagram
Hashtag #OMD2021