Monument

ZAAG 55 Fabriekshal Oude Motorenfabriek

Programma
Za
1 activiteit
Op het eiland de Zaag is er een initiatief door ZAAG55 b.v. voor het behoud van historie gecombineerd met vernieuwde mogelijkheden. Een toekomstige plek voor creatieve, culturele evenementen met ruimtes voor startups én inspirerende bedrijven.

Adres

Zaag 55, Krimpen aan de Lek

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Historie

De voormalige Motorenfabriek Bolnes (voorheen Machinefabriek Van Cappellen) is een voorbeeld van industrieel erfgoed, met een bijzondere loods. Het oudste gebouw in Nederland waarin een ijzeren prefab constructie is toegepast die afkomstig is van een fabriek waarin vroeger Zeppelins werden gebouwd. De constructies van dit soort Duitse fabriekshallen werden na de Eerste Wereldoorlog door de Fransen en Belgen in beslag genomen als schadeloosstelling voor het oorlogsgeweld.

Tot eind jaren 80 is de hal in gebruik geweest voor de bouw van scheepsmotoren door Motorenfabriek Bolnes. In deze zeppelinloods worden nu door vrijwilligers een aantal oude Bolnes scheepsmotoren gereviseerd. Er is zelfs een oude stoommachine die opgeknapt gaat worden.

Deze oude scheepsmotoren zijn te bewonderen op Open Monumentendag en er wordt ook uitleg gegeven over de revisie. Verder is er een boekenbeurs, met veel diverse soorten tweedehands boeken over de scheepvaart. Ook zijn er diverse scheepvaartbladen om gratis mee te nemen. En er worden er oude gereedschappen tentoongesteld.

Verder is er op het eiland de Zaag ook een mooie natuurwandeling te maken

 

Levend Erfgoed

Wist je dat?

Het idee voorziet erin dat het hele gebied met zijn park, bos, opstallen en industrieterrein zodanig wordt ontwikkeld zodat er een overgangsgebied ontstaat tussen het natuurgebied van het Zuid Hollands Landschap en het polderlandschap in de Krimpenerwaard.

Deel dit monument

Adres

Zaag 55, Krimpen aan de Lek

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Fabriekshal
Bouwperiode:
1922
Huidige functie:
Opslag- en kunstenaarsruimte

Activiteit bij dit monument

bekijk alle monumenten in
Krimpen aan de Lek