Fotograaf: © Annejet Brandsma
 

Natuurmonumenten

Natuurmonumenten opent deuren tijdens Open Monumentendag

Landgoederen met statige kastelen, historische boerderijen en oer-Hollandse molens. Naast natuur beheert Natuurmonumenten ook monumenten. Vaak zijn deze iconische bouwwerken onlosmakelijk verbonden met het landschap. Samen vertellen ze het verhaal van Nederland door de eeuwen heen. Tijdens Open Monumentendag op 11 en 12 september 2021 opent Natuurmonumenten de deuren van tientallen cultuurhistorische gebouwen. Kom kijken in bijzondere gebouwen die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor publiek. Hieronder lichten we 3 bijzondere plekken voor je uit. Bekijk het complete overzicht op www.natuurmonumenten.nl

Magisch landgoed: Oude Buisse Heide

Voel je even te gast op het magische landgoed de Oude Buisse Heide bij Achtmaal. Ooit was het in het bezit van kunstenaarsechtpaar Henriëtte en Richard Roland Holst. Drink een kopje thee in het sfeervolle theekoepeltje. Ondertussen kunnen kinderen lekker spelen en vertellen boswachters en gidsen meer over de natuur en de geschiedenis van het landgoed.

Speciaal voor Open Monumentendag opent Natuurmonumenten op zondag 12 september de deuren van het Atelier, Angorahoeve en de Herenkamer. Deze cultuurschatten staan op landgoed de Oude Buisse Heide bij Achtmaal. Onlangs is het voormalige zomerverblijf van Henriëtte heringericht met onder meer een behang waarop één van de werken van Richard Roland Holst te zien is.

Het landgoed is vrij toegankelijk. Voor de gidstochten door de bijzondere gebouwen zijn slechts een beperkt aantal plekken beschikbaar en wordt een vergoeding gevraagd. Reserveer direct! 

Bergbeklimmen in Limburg

Op zondag 12 september biedt Natuurmonumenten in het kader van de Open Monumenten Dag bezoekers een kijkje in een aantal bijzondere woningen op de Sint-Pietersberg. In samenwerking met Maastricht Underground en de bewoners van Hoeve Zonneberg is er een wandeling uitgezet, die je op eigen gelegenheid langs een aantal bijzondere woningen voert. Onderweg vertellen we je op een aantal plekken het bijzondere verhaal.

Lees meer over deze unieke wandeling en reserveer direct! Deelname is gratis.

Binnenkijken bij Kasteel Eerde

Onlangs is het 10-jarige herstelplan Eerde 2020 officieel afgerond. Naast herstel van natuur, landschap, parkbos en tuinen is ook de bel-etage van het kasteel geheel gerestaureerd. De prachtige ruimtes zijn tijdens Open Monumentendag op zondag 12 september 2021 op eigen gelegenheid te bezichtigen via een aangegeven looproute.
Toegang gratis, reserveren verplicht.

Tip!
Combineer het bezoek aan Kasteel Eerde met een mooie wandeling of fietstocht op of rond Landgoed Eerde. Bekijk de verschillende routes op natuurmonumenten.nl of download de app Natuur Routes.