Monument

Museum De Waag

Adres

Brink 56, Deventer

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Activiteiten zaterdag en zondag
10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30 en 15.30 uur: rondleiding buiten rond De Waag (ca. 30 min.) over de geschiedenis, functies en bouwhistorie van De Waag (vol=vol).

Kijk voor meer informatie ook op www.openmonumentendagdeventer.nl

Tentoonstelling: ‘Hanzestad Deventer: handelen in Europa.’
Deventer is een echte middeleeuwse stad. Toen Amsterdam en Rotterdam nog kleine dorpjes waren, hadden de Hanzesteden in het oosten van Nederland zich al ontwikkeld tot machtige handelscentra. Eén van de oorzaken: het krachtige Hanzenetwerk.

De handel ging grotendeels over zee met de eerste vrachtschepen van de middeleeuwen, de koggen. Door samenwerking konden de Hanzesteden goedkoper werken en bovendien was het veiliger om in elkaars gezelschap te reizen vanwege piraten. Vanaf het jaar 1356 was de Hanze niet alleen meer een verbond van de handelslieden uit de steden, maar van de steden als geheel. De handelswaar bestond onder andere uit zout, vis (haring en stokvis), granen, hout, bier, wijn, laken, bijenwas en pelzen. De Hanze groeide uit tot een machtig netwerk van handelssteden in het gebied dat grenst aan de Noordzee en de Oostzee.

Deze tentoonstelling geeft je een fascinerend inzicht in de rol die Deventer speelde in deze internationale markt. Hoe liepen de verschillende handelsroutes, wat waren de gebruiken en welke producten werden er verhandeld? Recent onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat darmparasieten uit beerputten in verschillende Europese Hanzesteden terug zijn te voeren op het land van herkomst. Van Tallinn in Estland tot aan Brugge in België en van Hanzehoofdstad Lübeck tot aan het Noorse Bergen. Na je bezoek aan De Waag weet je alles over Hanzestad Deventer.

Over De Waag
In het hart van de stad, midden op de Brink, staat de monumentale Waag uit 1528. Het is de oudste waag van Nederland. Dit bijzondere gebouw springt direct in het oog doordat het zo scheef staat: het staat maar liefst 80 centimeter uit het lood. De bouwstijl is laatgotisch, een voorzichtige overgang van de gotiek naar de renaissance. Dat is met name te zien aan de horizontale indeling van de gevels. Het bordes, dat pas ruim honderd jaar later werd aangebouwd, is in een late renaissancestijl die teruggaat op Romeinse voorbeelden.

De oudste functie van het gebouw was belastingkantoor van de stad. De goederen die op de jaarmarkten werden aangevoerd liet de stad hier wegen, waarna de kooplieden er belasting over moesten betalen. Aan de zijkanten zaten vroeger poorten, waardoor men naar binnen en er weer uit kon rijden. Op de verdieping zat de hoofdwacht. Vanaf die plek hield men toezicht op de orde en veiligheid in de stad.

In Museum De Waag worden topstukken en hoogtepunten uit de geschiedenis van de stad getoond.

Deel dit monument

Adres

Brink 56, Deventer

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrondinformatie

Type monument:
Museum
Oorspronkelijke functie:
Waag
Huidige functie:
Museum
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Deventer