Voorbeeldprojecten


Terug in de tijd met Opa, Foto: www.terugindetijdmetopa.nl
Terug in de tijd met Opa, Foto: www.terugindetijdmetopa.nl

De Open Monumenten Klassendag motiveert leerkrachten en gemeentelijke Comités Open Monumentendag om meer te doen met monumenten en lokale geschiedenis. Voor elke schoolklas is de Open Monumenten Klassendag dan ook anders. Sommige groepen worden in het monument rondgeleid door een jonkvrouw of ridder, anderen maken kennis met de geschiedenis van de omgeving door een kijkje achter de schermen bij een opgraving.

In navolging van de Open Monumenten Klassendag zijn er de afgelopen jaren projecten ontstaan rond dit evenement. Wij willen een aantal mooie, inspirerende voorbeelden via deze pagina voor het voetlicht brengen.

Terug in de Tijd met Opa
In 2012 is het Comité Open Monumentendag Montfoort en Linschoten in samenwerking met de basisscholen in de gemeente, het lokaal – en regionaal archief en sponsoren, een project gestart waarbij twee films zijn gemaakt over de lokale geschiedenis. De films zijn op de Klassendag in 2013 gebruikt naast het bezoek aan een monument. In de films is een een leerling uit groep 8 in gesprek met haar opa, die haar de verhalen achter de monumenten vertelt. Voor meer informatie over het project Terug in de Tijd met Opa: www.terugindetijdmetopa.nl

Blind-date met een monument
Museum Jan Cunen laat kinderen normaliter kennis maken met kunst door een ‘blind-date’, dit concept is aangepast door het Stadsarchief Oss voor het kijken naar monumenten op de Open Monumenten Klassendag. Bij dit project worden de leerlingen verdeeld in groepjes van twee. Eén van de twee krijgt een blinddoek om, de ander kijkt goed naar het monument en beschrijft het aan de leerling met de blinddoek. De blinddoek wordt daarna gewisseld. Degene die de blinddoek eerst om had tekent het gebouw. Meer informatie: zie Downloads (in de rechter kolom).

Uw Open Monumenten Klassendag-project op deze pagina? Mail het ons op info@openmonumentendag.nl.

Downloads

Hier vindt u alle downloads die bij deze pagina horen, overzichtelijk bij elkaar.