Lesmateriaal tijdens excursie monument


De Monumensjes van de Open Monumenten Klassendag
De Monumensjes van de Open Monumenten Klassendag

Op excursie – Monumentenkijker 

Op de Monumentenkijker staat kijken, ervaren en beleven centraal. Een “Monumensje” leidt de kinderen door het monument en wijst ze op interessante onderdelen. De vragen op de kijker stimuleren de leerlingen zich een mening te vormen over het monument en prikkelen de fantasie van de leerlingen. Aan de hand van de kijker vormen de leerlingen zich een beeld van het vroegere leven in en om het monument. Het is de bedoeling dat de leerlingen naast een introductie door de rondleider zoveel mogelijk zelf op onderzoek uitgaan en ter plekke foto’s maken.

Maar liefst 16 Monumensjes zijn in het leven geroepen om de monumentale materie tot leven te brengen: het zijn de vroegere bewoners van de gebouwen in kwestie. Zij vertellen het verhaal van het monument uit eerste hand, want zij waren er zelf bij. Zij weten waarom je in een kasteel bij het omdraaien van de bank bij het haardvuur ‘het heen en weer’ kon krijgen; of waarom je ‘stinkend rijk’ moest zijn om in een kerk begraven te mogen worden; en waarom zat je op een schip maar vervelend met iemand ‘opgescheept’ als die scheurbuik kreeg? Naast de 16 specifieke monumentenkijkers is er ook een algemene kijker beschikbaar.

Bekijk de 17 monumentenkijkers hier. U kunt het lesmateriaal desgewenst ook printen voor uw leerlingen. Het bestellen van het lesmateriaal verloopt via het comité Open Monumentendag in uw gemeente (de organisator van de Klassendag). Wilt u (als school) mee doen, maar is er geen organiserend lokaal comité dat de Klassendag organiseert in uw gemeente? Zie Deelnemen?