Open Monumentendag Special ‘Culti Carrousel & Enlight’me’ zondag 26 mei 2019 Voerendaal


Open Monumentendag Special tijdens Zuid-Limburgs cultureel festival

Tijdens het culturele Zomerfestival Voerendaal wordt op zondag 26 mei een Open Monumentendag Special georganiseerd: Culti Carrousel & Enlight’me. De Culti Carrousel neemt bezoekers mee langs verschillende monumentale plekken in Voerendaal, Enlight’me is een evenement in Kasteel Puth waarbij bijzondere lichtkunstwerken te bewonderen zijn.

Zomerfestival Voerendaal beleeft dit jaar haar vierde editie. Dit culturele festival in Zuid-Limburg trakteert het publiek op concerten, voorstellingen, kunst op locatie en culinaire lekkernijen. Voor de programmering wordt verbinding en samenwerking tussen het verenigingsleven en de lokale samenleving gestimuleerd. Tijdens deze Special kan het publiek niet alleen de monumentale hoogtepunten van Voerendaal en omgeving bezoeken maar ook genieten van muzikale optredens, performances en kunst.

Openstellingen
CULTI CARROUSEL

1. Laurentiuskerk, Kerkplein 37, Voerendaal (13.00 tot 17.00 uur, gratis entree)

De Laurentiuskerk van Voerendaal is de enige kerk in Nederland die door een paus is ingezegend. Deze rooms-katholieke Sint Laurentiuskerk stamt oorspronkelijk uit de 11e eeuw. Van de oorspronkelijke kerk resteert alleen de Romaanse toren. De kerk is deels in Kunradersteen, deels in rode baksteen opgetrokken en heeft een leien dak met kleine dakkapellen. De huidige eenbeukige kruiskerk bestaat uit een middenschip dat dateert uit 1840.

Activiteiten: De Romaanse toren uit de elfde eeuw kan worden bezichtigd en is er een tentoonstelling van kazuifels (mouwloos opperkleed dat priester draagt) uit vervlogen tijden. Om 13.00 uur en 15.00 uur is er een rondleiding door de kerk en om 14.00 uur en 16.00 uur wordt er een orgeldemonstratie gegeven.

2.  Pastorie Voerendaal, Kerkplein 2, Voerendaal (13.00 tot 17.00 uur, gratis entree)

De pastorie is een in traditioneel-ambachtelijke stijl omstreeks 1850 gebouwd herenhuis. Het herenhuis heeft architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Het huis is gebouwd uit baksteen, hardsteen en mergel. Het herenhuis is bijzonder door de architectonische gaafheid van het exterieur en de functionele en typologische zeldzaamheid.

Activiteiten: Publiek kan in de pastorie luisteren naar gedichten van dorpsdichter Peter Crombach, aangevuld met optredens van The Body Electric en het klarinetensemble van de Muziekvereniging Voerendaal.

3. Boerenhoeve, Jan Peukensweg 13, Weustenrade (13.00 tot 17.00 uur, gratis entree)

Deze monumentale hoeve uit 1720 is gebouwd rondom een gesloten binnenplaats. De prachtige hoeve is deels gebouwd uit vakwerk en kan van buiten worden bewonderd.

ENLIGHT’ME

Kasteel Puth, Steinweg 1, Voerendaal (12.00 tot 17.00 uur, gratis entree)

In Kasteel Puth vindt Enlight’me plaats, een NEON Journey. Het publiek kan een onvergetelijke reis maken door verlichting, kunst, cultuur en geschiedenis. De expositie Enlight’me wordt om 12.00 uur feestelijk geopend met bijdragen van Marcel Jongen, internationaal lichtkunstenares Diana Ramaekers en Sebastiaan Vliegen. Vanaf 13.00 uur zijn de lichtkunstwerken te bewonderen in de kasteelhoeve. De geschiedenis van kasteel Puth is terug te voeren tot de 14e eeuw. In zijn huidige verschijningsvorm dateert het bouwwerk deels uit de 18e eeuw. Het herenhuisachtige kasteel wordt omringd door een gracht en wordt voorafgegaan door een U-vormige kasteelhoeve.

Activiteiten: Van 13.00 tot 17.00 uur zijn de lichtkunstwerken te bewonderen in de kasteelhoeve. Ook kan het publiek genieten van optredens van Ritmo Jazzballet, de Heuvellandkapel en het strijkersensemble Cordato. Rustpunt Achterum zorgt voor een hapje en drankje (tegen betaling). Voor wie er niet genoeg van kan krijgen, lichtkunstenares Diana Ramaekers geeft ’s avonds van 19.00 tot 22.00 uur uitleg over haar passie voor lichtkunst in haar atelier NEON73 (Jeustraat 73, Voerendaal). Daar is ook Marcel Jongen aanwezig, deze derde generatie neonglasblazer geeft lichtgevende demonstraties. Enkele gelukkigen onder het publiek zullen de kans krijgen om zelf glas te mogen buigen.

Overige activiteiten: in het nabij Voerendaal gelegen dorp Retersbeek kan men ijs eten bij de IJsput (Retersbekerweg 53A) en genieten van optredens het Jeugdensemble Fanfare St.Cecilia Ubachsberg onder leiding van Bas Schobbers en singer-songwriter Linde Grooters uit Klimmen. In het dorp Weustenrade spelen op het plein bij café Bulscher (Gebroeders Crousplein 1) de Ransdorfer Muzikanten en is er een talentenuurtje voor talenten uit Voerendaal in samenwerking met Linda Smolenaers. Van 16.00 tot 17.00 uur kan het publiek eigen LP’s meebrengen en worden er samen letterlijk plaatjes gedraaid.

Bereikbaarheid: Bij de monumenten zelf zijn de parkeerplaatsen schaars, daarom raden wij u aan wandelend of op de fiets te genieten van de Special. Mocht u met de auto komen, kunt u die uiteraard wel op andere plekken in Voerendaal parkeren. Voerendaal is eveneens goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Check het laatste nieuws over Zomerfestival Voerendaal op facebook.com/zomerfestivalvoerendaal/

Programmaboekje

In het programmaboekje leest u meer over deze Special en de activiteiten.

Sint Laurentiuskerk in Voerendaal

Boerenhoeve te Weustenrade

Beeldmateriaal: © Peter Lambrichs

Downloads

Hier vindt u alle downloads die bij deze pagina horen, overzichtelijk bij elkaar.

Stuur mij de nieuwsbrief

De Sleutel, digitale nieuwsbrief van Stichting Open Monumentendag
  • Abonneer u gratis op de digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Lees meer »