Succesvolle eerste Open Monumentendag Special 2019: Tjalkendag


De eerste Open Monumentendag Special van het jaar was een grandioos succes. Zo’n 1500 geïnteresseerden kwamen naar het Friese Bolsward om te genieten van varend monumentaal erfgoed van de Noorderschippers en allerlei historische panden in de stad. De Noorderschippers spreken van een ‘ongedwongen sfeer’ en ontvingen mensen uit alle hoeken van het land en zelfs uit Vlaanderen.

Opening van het vaarseizoen

De Special werd georganiseerd in samenwerking met stichting Bolswards Historie. De Tjalkendag is de jaarlijkse seizoensopening van de Noorderschippers, onderdeel van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historische Bedrijfsvaartuig (LVBHB). Bolsward heeft een indrukwekkende maritieme geschiedenis, reden voor de Noorderschippers om dit jaar hun seizoensopening in Bolsward te laten plaatsvinden.

Lezingen, workshops en knopen leggen

Op zaterdag kon het publiek naar binnen bij drie kerken en de basiliek, de musea, het Weeshuis, het Elgersmahuis, het Gysbert Japicxhûs en vele andere bezienswaardige gebouwen in het prachtige Bolsward. Het oudste schip dat naar Bolsward komt is de “Over-Vloed”, een paviljoentjalk die gebouwd is in 1891. Al deze schepen zijn te bezichtigen op zaterdag en op zondag, de Publieksdag. Niet alleen de openstellingen maar ook allerlei activiteiten trokken veel bekijks. Er waren meerdere workshops, op het verenigingsschip de “Terra Nova” uit 1929 vertelde Nienke Dijkstra van Doeeenswad.nl over haar jarenlange inzet voor minder plastic op het wad, en er was een lezing over de geschiedenis van de beurtvaart vanaf Bolsward. Daarnaast kon je knopen leren leggen, een rondvaart maken of een stadswandeling met een gids. De jeugd werd ook bij het programma betrokken met een fotowedstrijd voor de Bolswarder basisscholen.

Wat indrukken van een zonnig Special weekend vind je hieronder.

 

 

 

Downloads

Hier vindt u alle downloads die bij deze pagina horen, overzichtelijk bij elkaar.

Stuur mij de nieuwsbrief

De Sleutel, digitale nieuwsbrief van Stichting Open Monumentendag
  • Abonneer u gratis op de digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Lees meer »