Open Monumentendag Special: Tjalkendag in Bolsward – 23 & 24 maart


Deze Open Monumentendag Special draait om het varend monumentaal erfgoed van de Noorderschippers: historische Friese beurtschepen. Bijna 20 historische beurtschepen, waaronder veel tjalken, zijn het hele weekend te bewonderen. Daarnaast openen op zaterdag allerlei historische panden in Bolsward gratis hun deuren voor het publiek. 

Tjalkendag: historische schepen

De Special wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Bolswards Historie. Op zaterdag 23 maart kan het publiek naar binnen bij drie kerken en de basiliek, de musea, het Weeshuis, het Elgersmahuis, het Gysbert Japicxhûs en vele andere bezienswaardige gebouwen in het prachtige Bolsward. De zogenaamde Tjalkendag is de jaarlijkse seizoensopening van de Noorderschippers, onderdeel van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historische Bedrijfsvaartuig (LVBHB). Bolsward heeft een indrukwekkende maritieme geschiedenis, reden voor de Noorderschippers om dit jaar hun seizoensopening in Bolsward te laten plaatsvinden. Een van de historische schepen die naar Bolsward komen is de Stânfries X, het vlaggenschip van de Leeuwarder Museumhaven. Ook de “Koopmanswelvaart”, de “Vrouw Tjitsche”, en ”En-Avant” zijn van de partij. Het oudste schip dat naar Bolsward komt is de “Over-Vloed”, een paviljoentjalk die gebouwd is in 1891. Al deze schepen zijn te bezichtigen op zaterdag en op zondag, de Publieksdag.

Vol activiteiten

Het weekend staat bol van de activiteiten met voor ieder wat wils. Zo vinden er voor de schippers van het varend erfgoed een aantal workshops en lezingen plaats. Op het verenigingsschip de “Terra Nova”, een prachtige “Luxe Motor” van 50 meter lang en gebouwd in 1929, vertelt Nienke Dijkstra van Doeeenswad.nl over haar jarenlange inzet voor minder plastic op het wad, nu weer actueel door de containerramp. Riemer Halbertsma, bijgestaan door Jan Sangers, vertelt over de roemruchte geschiedenis van de beurtvaart vanaf Bolsward en hun oud-Bolswarder beurtschepen “Vrouw Tjitsche” en “Koopmanswelvaart”. Verder kunnen de deelnemers kiezen uit ”Leer de knoop die je altijd al wilde maken”, een rondvaart en een stadswandeling. Op de Publieksdag, zondagmiddag 24 maart, is een expositie van beeldend kunstenaar David van Kampen aan boord van de spits Eestroom en men kan het Leeuwarder beurtschip Stânfries X bekijken, alsmede enkele andere deelnemende schepen, waaronder de Koopmanswelvaart. Voor de groepen 5/6 en 7/8 van de Bolswarder basisscholen wordt een fotowedstrijd georganiseerd.

Programmaboekje

Het volledige programma met de opengestelde panden en alle activiteiten vindt u hier.

 

Links/boven: Stadhuis / Rechts/onder: Sint Franciscuskerk

Weeshuis

 

 

Downloads

Hier vindt u alle downloads die bij deze pagina horen, overzichtelijk bij elkaar.

Stuur mij de nieuwsbrief

De Sleutel, digitale nieuwsbrief van Stichting Open Monumentendag
  • Abonneer u gratis op de digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Lees meer »