Activiteitenverslag 2014


Donkere Sluis, Gouda
Donkere Sluis, Gouda

De Open Monumentendag van 2014 vond plaats in het weekend van 13 en 14 september. Voor het eerst in haar geschiedenis werd de Open Monumentendag in 2014 bezocht door meer dan een miljoen mensen.

Het thema ‘Op reis’ sneed een nieuwe doelgroep aan: ook mensen met een interesse voor techniek, mobiel erfgoed en mobiliteitsgeschiedenis werden aangesproken. Stichting Open Monumentendag werkte intensief samen met Stichting Mobiele Collectie Nederland. Samen gaven zij invulling aan het thema Op reis, o.a. door middel van de themapublicatie. Voor het eerst besloot Stichting Open Monumentendag het themabeeld los te laten en te kiezen voor een themalogo. Zij schreef met succes een ontwerpwedstrijd uit voor het maken van een logo bij het thema Op reis.

De initiatieven die Stichting Open Monumentendag in 2012 en 2013 ontplooide om erfgoedorganisaties de gelegenheid te geven zich te etaleren zijn in 2014 verder uitgebouwd. Deze partners werden betrokken bij de invulling van het thema en het Open Monument van de Maand. Stichting Open Monumentendag bemiddelde tussen de erfgoedorganisaties en de lokale comités en bood ondersteuning bij het invoeren van openstellingen op de website. Partners kregen bovendien de gelegenheid zich te promoten op de homepage.

Online logen de cijfers er niet om in 2014, het aantal paginaweergaven van de website, abonnees van de digitale nieuwsbrief en volgers op Facebook en Twitter groeide wederom.

Stichting Open Monumentendag heeft sinds enkele jaren een goede relatie met verschillende mediapartners, die een grote rol spelen in het verspreiden van de boodschap. Dit jaar kwam de Open Monumenten Klassendag met een uitgebreid item in het Jeugdjournaal. Dankzij mediapartner Erfgoedvereniging Heemschut kwam de Open Monumentendag ook langs in het RTL nieuws.

Aan het einde van 2014 zwaaide Stichting Open Monumentendag met spijt haar beleidsmedewerker Annet Pasveer uit, sinds veertien jaar werkzaam bij de Stichting.

Meer lezen? Download in de kolom aan de rechterkant het uitgebreide Activiteitenverslag 2014.