Fotograaf: © Bob Awick
 

Over Open Monumentendag

Tijdens de VriendenLoterij Open Monumentendag openen duizenden monumenten in heel Nederland in het tweede weekend van september gratis hun deuren voor publiek. De VriendenLoterij Open Monumentendag wordt georganiseerd door Nederland Monumentenland in samenwerking met lokale comités door het hele land. Met dit evenement willen zij gezamenlijk de aandacht voor de monumenten vergroten door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en het daarmee te behouden voor een breed publiek.

Met ruim één miljoen bezoekers is het een van de grootste culturele evenementen in Nederland. Open Monumentendag is aangesloten bij de European Heritage Days. Inmiddels worden er in vijftig landen vergelijkbare evenementen georganiseerd.

Historie
De eerste Open Monumentendag in Nederland werd in 1987 in navolging van Frankrijk georganiseerd. Aan Open Monumentendag ligt het idee ten grondslag dat monumenten gratis voor het publiek worden opengesteld, om zo de publieke belangstelling voor monumenten en het draagvlak voor monumentenzorg te vergroten. In de loop van de tijd is het uitgegroeid tot Nederlands best bezochte culturele evenementen met ontelbaar veel activiteiten: tentoonstellingen, rondleidingen, fietsroutes, wandelingen, muziekvoorstellingen maar ook veel activiteiten voor jongeren, zoals speurtochten.
Lees meer over de geschiedenis.

Organisatie
VriendenLoterij Open Monumentendag kent een decentrale opzet: in iedere deelnemende gemeente werkt een groep vrijwilligers actief mee aan het samenstellen en de praktische uitvoering van het Open Monumentendag programma.

Nederland Monumentenland ondersteunt de verschillende groepen zo goed mogelijk, coördineert het project, stelt materialen ter beschikking en wisselt kennis- en informatie uit.

Elk jaar kiest Nederland Monumentenland een landelijk thema waarin de programma’s worden gegoten. Voor 2021 is het thema Inclusie.

Partners
De VriendenLoterij Open Monumentendag wordt mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij, Nationaal Restauratiefonds en Fonds voor Cultuur Participatie.