Terugblik Open Monumentendag Special ‘Sluiscomplex Hengelo’


Zeer veel belangstelling voor eenmalig opengesteld sluiscomplex

Op zaterdag 18 mei 2019 werd de Open Monumentendag Special Sluiscomplex Hengelo georganiseerd. Het sluis- en gemaalcomplex in Hengelo is een van de grootste sluizen van Nederland en werd bij hoge uitzondering het complex eenmalig opengesteld voor het publiek in samenwerking met Rijkswaterstaat. De hele dag was er aanloop van enthousiaste bezoekers, in totaal werd het complex door ruim 1.500 geïnteresseerden bezocht.

Activiteiten

Het publiek werd door Rijkswaterstaat rondgeleid over het terrein en werden er demonstraties gegeven. Zo werd het water in de gigantische sluis een aantal keer weggevoerd totdat de sluis droog stond, om vervolgens het waterpeil in de sluis weer op te voeren. De Stichting Erfgoed Hengelo en de Archeologische Werkgroep Hengelo waren aanwezig met allerlei informatie en naslagwerken over de sluis en het erfgoed van Hengelo.

Voor de Vrienden van Open Monumentendag werd er een exclusieve rondleiding door de schuilkelder georganiseerd. Deze werd gebouwd in 1963/1964 ten tijde van de Koude Oorlog, en was bedoeld om het op het complex wonende bediendend personeel en hun gezinnen bescherming te bieden bij mogelijke aanvallen.

Schoolvoorbeeld van Hollands watermanagement

Het sluiscomplex in Hengelo dateert uit 1935 en is een ontwerp van Dirk Roosenburg. Het is een schoolvoorbeeld van Hollands watermanagement. Het complex bestaat uit een rechthoekige sluiskolk van 140 meter lang en 12 meter breed, met twee betonnen heftorens op het bovenhoofd (de kant waar het water gewoonlijk het hoogst staat). Het benedenhoofd is voorzien van een stalen tweedelige sluisdeur. Op het terrein staan ook drie woningen, daarin woonden vroeger de sluismeester en twee sluiswachters. De brug en het transformatorgebouw maken het complex compleet. Het geheel is in 1998 aangewezen als rijksmonument. Het recentelijk uitgevoerde groot onderhoud en plaatselijke restauraties aan het sluis- en gemaalcomplex in Hengelo en Delden was een enorme operatie, en het publiek kon het resultaat daarvan tijdens de Special bewonderen.

In het programmaboekje leest u meer over de Special en de activiteiten die er plaatsvonden.

 

 

Downloads

Hier vindt u alle downloads die bij deze pagina horen, overzichtelijk bij elkaar.

Stuur mij de nieuwsbrief

De Sleutel, digitale nieuwsbrief van Stichting Open Monumentendag
  • Abonneer u gratis op de digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Lees meer »