Special Haags Museumkwartier

Geslaagde Haagse Special

Op 13 april 2019 vond de Open Monumentendag Special ‘Haags Museumkwartier’ plaats in de Hofstad. De bijzondere verzameling van historische gebouwen en musea op en rondom het Lange Voorhout in Den Haag wordt momenteel omgevormd tot een Haags Museumkwartier. De geografische concentratie van deze gebouwen maken de locatie de ideale plek voor het ontwikkelen van een museale hotspot met internationale aantrekkingskracht.

Het nieuwe Museumkwartier in de schijnwerpers

Om deze transformatie in de schijnwerpers te zetten werd de Open Monumentendag Special ‘Haags Museumkwartier’ georganiseerd. De Special sloot aan bij de Dag van de Haagse Geschiedenis die diezelfde zaterdag plaatsvond. Het publiek kreeg de kans om een kijkje te nemen in een aantal fraaie gebouwen die onderdeel uitmaken van het nieuwe Museumkwartier: het woonhuis Pieter de Swart, een ensemble naar ontwerp van architect Pieter de Swart uit 1755. In dit woonhuis zijn belangrijke 18e eeuwse interieuronderdelen bewaard gebleven. Ook de Galerij Prins Willem V kon worden bewonderd, een portrettengalerij gebouw in opdracht van stadhouder prins Willem. Daarnaast opende Sociëteit De Vereeniging haar deuren. Deze sociëteit werd opgericht in 1851 en heeft een in eclectische stijl gedecoreerde zaal met allerlei schilderingen.

De Stadsrijschool, een burgerrijschool gebouw in opdracht van Lodewijk Napoleon, maakte ook onderdeel uit van het programma en was populair onder de bezoekers van deze Haagse Special. Nog populairder waren de Tweede Kamer en de beroemde voormalige Amerikaanse ambassade aan het Voorhout. Het ontwerp van Marcel Breuer heeft een moderne, strakke gevel die in sterk contrast stat met de overige bebouwing. In de ambassade werden rondleidingen gegeven aan het publiek. Ten slotte was ook het chique Hotel des Indes te bezoeken, opende kunstenaarsvereniging Pulchri Studio haar deuren en kon men naar binnen bij de Haagse Kluis, een voormalig bankiershuis met privé synagoge.

In totaal kwamen op de Special ‘Haags Museumkwartier’ ruim 1500 bezoekers af die een prachtige dag hadden.