Special Sluiscomplex Hengelo

In Hengelo werd bij hoge uitzondering een van de grootste sluizen van Nederland opengesteld voor publiek in samenwerking met Rijkswaterstaat. Dit gebeurde tijdens de Open Monumentendag Special ‘Sluiscomplex Hengelo’.

Demonstraties en rondleidingen

Op zaterdag 18 mei maakten ruim 1.500 bezoekers gebruik van deze bijzondere gelegenheid om het grote sluis- en gemaalcomplex van dichtbij te bewonderen. De hele dag waren er demonstraties waarbij de gigantische sluisdeuren werden geopend en gesloten, zodat de sluis van 140 meter lang en 12 meter breed leegliep of zich juist vulde met liters water. Men mocht beneden vlakbij de sluisdeuren in de sluiskolk staan, waar het geweld van de waterkracht waarmee dit gepaard gaat van dichtbij te beleven was. Rijkswaterstaat verzorgde rondleidingen over het complex en de sluismeester was aanwezig om het bedienen van de sluis toe te lichten. Men mocht de twee kenmerkende heftorens in om de machinerie van dichtbij te kunnen bekijken.

Exclusieve Vriendenactiviteit

Speciaal voor Vrienden van Open Monumentendag was er een exclusieve rondleiding door een schuilkelder uit de Koude Oorlog, die in 1963/1964 was gebouwd om bescherming te bieden aan het personeel van de sluis en hun gezinnen: de sluismeester en de sluiswachters. De schuilkelder ligt 4 tot 5 meter onder de grond en bevat een bijzondere nooduitgang die door de gids van Rijkswaterstaat werd aangewezen en toegelicht.

Uitgebreide restauratie en renovatie

Het sluiscomplex dateert uit 1935 en heeft de afgelopen twee jaar een zeer uitgebreide restauratie en renovatie ondergaan. De verouderde dieselgeneratoren zijn vervangen door direct drive elektromotoren, waarbij de bedienings- en besturingsinstallatie volledig is vernieuwd. Al met al een ingrijpende operatie waarvan het blinkende resultaat van dichtbij te bewonderen was.