Special Voerendaal

Culti Carrousel & Enlight'me op 26 mei in Voerendaal

Tijdens het culturele Zomerfestival Voerendaal werd op zondag 26 mei een Open Monumentendag Special georganiseerd: Culti Carrousel & Enlight’me. De Culti Carrousel nam bezoekers mee langs verschillende monumentale plekken in Voerendaal, Enlight’me was een evenement in Kasteel Puth waarbij bijzondere lichtkunstwerken te bewonderen waren.

Zomerfestival Voerendaal beleefde dit jaar haar vierde editie. Dit culturele festival in Zuid-Limburg trakteert het publiek op concerten, voorstellingen, kunst op locatie en culinaire lekkernijen. Voor de programmering wordt verbinding en samenwerking tussen het verenigingsleven en de lokale samenleving gestimuleerd. Tijdens deze Special kon het publiek niet alleen de monumentale hoogtepunten van Voerendaal en omgeving bezoeken maar ook genieten van muzikale optredens, performances en kunst: de dorpsdichter Peter Crombach las poëzie voor, het klarinetensemble van de muziekvereniging trad op, er was een performance van het Ritmo Jazzballet en het strijkersensemble Cordato. De honderden bezoekers die op deze Zuid-Limburgse Special afkwamen genoten volop van alle activiteiten.

De opengestelde monumenten waren de Laurentiuskerk waar rondleidingen en een orgeldemonstratie werden gegeven, de Pastorie Voerendaal, een monumentale boerenhoeve uit 1720 deels uit vakwerk gebouwd en het prachtige Kasteel Puth. Dit herenhuisachtige kasteel wordt omringd door een gracht en wordt voorafgegaan door een U-vormige kasteelhoeve. Het kasteel is tot 2007 bewoond geweest door adellijke families, daarna is het complex gekocht door de huidige eigenaren die het kasteel grondig hebben gerestaureerd.