Nieuws

Sport en (buiten)spel

Haarlem is een stad waar sport en spel al vroeg een belangrijke rol speelde. Zo had Haarlem aan het einde van de 14de eeuw al een heus sportveld. Hiermee was het de eerste stad ter wereld met een eigen sportveld! Dit veld had men te danken aan hertog Albrecht van Beieren, die in 1390 de ‘Baen’ buiten de stadsmuren aan de Haarlemmers schonk als speelveld. Het eerste spel dat hier werd gespeeld was het kolfspel of het kolven. Men sloeg een bal met een kliek (slaghout) tegen een paal om zo punten te scoren. Het was een populair spel in de 17de eeuw en het werd zelfs in de winter op het ijs van de stadssingel gespeeld.

Aan het einde van de 19de eeuw werden sport en andere vormen van lichaamsbeweging steeds meer als waardevolle (vrije) tijdsbesteding gezien voor de gezondheid. Deze nieuwe visie leidde tot de komst van georganiseerde sportbeoefening in clubs en bonden in Haarlem. Nieuwe sporten waaiden over uit Engeland, zoals cricket, hockey en voetbal. De eerste liefhebbers van deze nieuwe sporten waren in de betere standen te vinden. Hier had men simpelweg meer tijd, geld en gelegenheid om te sporten.

De middelbare scholier Pim Mulier (1865-1954) maakte kennis met het Engelse voetbal tijdens een vakantie en hij wilde deze sport dolgraag ook in Haarlem spelen. Maar het was in die tijd nog niet makkelijk om ergens een bal te kopen. Uiteindelijk kocht hij er een in Amsterdam. Sindsdien werd op de weilanden rondom De Hout voetbal gespeeld door Mulier en zijn vrienden, tot grote ergernis van de boswachter. De vasthoudendheid van Mulier resulteerde uiteindelijk in de oprichting van de eerste voetbalclub van Nederland in 1879: de Koninklijke Haarlemsche Football Club (HFC).

Leuk feitje:
Op 15 september 2019 bestaat de Koninklijke HFC precies 140 jaar! Op zondag is een jubileumwedstrijd tegen voormalig HFC Haarlem. Zie voor meer informatie konhfc.nl.

Deel dit nieuws