Wil je een spreekbeurt of werkstuk maken over monumenten? Op deze website kun je veel informatie vinden over dit onderwerp!

Spreekbeurten en werkstukken


Spreekbeurten en werkstukken
Spreekbeurten en werkstukken

Wat zijn monumenten?

Een monument kan van alles zijn: een gebouw, een grafsteen, een dijk of een waterpomp. Monumenten vertellen iets over vroeger. Een oud kasteel kan bijvoorbeeld iets vertellen over hoe mensen daar vroeger leefden. Dit verhaal maakt een monument waardevol. Een monument is vaak mooi om naar te kijken. Monumenten zorgen voor een bepaalde sfeer, denk maar aan de grachtenpanden in Amsterdam. We willen monumenten bewaren voor later, daarom worden ze beschermd tegen sloop of grote verbouwingen.

Wat voor soort monumenten zijn er?

Op deze website kun je lezen over verschillende soorten monumenten: archeologische monumenten (bijvoorbeeld hunebedden), boerderijen, industrieel erfgoed (bijvoorbeeld een oude fabriek), kantoorgebouwen, kastelen en buitenplaatsen, mobiel erfgoed (bijvoorbeeld een oude stoomtram), molens, monumentaal groen (bijvoorbeeld een oude boom), monumenten van ontspanning (bijvoorbeeld een oud theater), openbare gebouwen (bijvoorbeeld een oud stadhuis), religieus erfgoed (bijvoorbeeld en kerk), straatmeubilair (bijvoorbeeld een waterpomp of lantaarn), verdedigingswerken (een fort) en woonhuizen.

Tips!

Weet je al een goed onderwerp voor jouw spreekbeurt of werkstuk? Je kunt schrijven of vertellen over een monument bij jou in de buurt of over een beroep dat met monumenten heeft te maken. Is er bij jou in de buurt een molen waar een molenaar nog het meel maalt?

  • Er staan zeker monumenten bij jou in de buurt die deelnemen aan Open Monumentendag. Kijk maar eens op de pagina zoek monumenten en vul jouw woonplaats in.
  • Er zijn verschillende beroepen die met monumenten hebben te maken. Er zijn timmermannen en metselaars die monumenten repareren. Er zijn rondleiders, die anderen vertellen over de geschiedenis van een monument. Ken jij iemand die dit doet? Misschien mag je wel een keertje komen kijken!

Heb je vragen over Open Monumentendag? Stel je vraag dan door het contactformulier in te vullen.

Stuur mij de nieuwsbrief

De Sleutel, digitale nieuwsbrief van Stichting Open Monumentendag
  • Abonneer u gratis op de digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Lees meer »