Fotograaf: Van Nelle Fabriek, Rotterdam, 2021 © Aad Hoogendoorn
 

Terugblik 2021

Naar schatting bezochten ruim 850.000 bezoekers de circa 4.000 opengestelde monumenten in Nederland tijdens de 35ste VriendenLoterij Open Monumentendag op 11 en 12 september. In vergelijking met vorig jaar, toen 1.400 monumenten hun deuren fysiek of digitaal openden, voelde Open Monumentendag dit jaar weer als vanouds aan.
Volgens Harald de Boer, directeur van Nederland Monumentenland, zijn we duidelijk op de weg terug: ‘Nu er weer meer kan, zien we direct dat weer meer monumenten hun deuren openen, duizenden vrijwilligers en monumenteigenaren zich als altijd met veel enthousiasme inzetten en het publiek met even groot plezier zich laat verrassen door ons cultureel erfgoed.’ Voor de pandemie telde Open Monumentendag ruim 1 miljoen bezoekers en ruim 5.000 opengestelde monumenten, wat het tot een van de grootste culturele evenementen van Nederland maakt.

Open Monumentendag 2021 Leiden
De Kooi in Leiden, 2021 © Aad Hoogendoorn
Open Monumentendag 2021 Rotterdam
Fietstour in Rotterdam, 2021 © Aad Hoogendoorn
Open Monumentendag 2021 Rotterdam
Van Nelle Fabriek in Rotterdam, 2021 © Aad Hogendoorn
Open Monumentendag 2021 Leiden
Pieterskerk in Leiden, 2021 © Aad Hoogendoorn

Ronddwalen en reserveren
Dit jaar bood Open Monumentendag een mix van vrije inloop en reserveren. Zo ook in Leiden waar voor de start van het weekend de meeste monumenten en activiteiten al waren volgeboekt. Alexander Geertsema, voorzitter van Open Monumentendag Leiden: “Door het online reserveren konden wachtrijen of gedrang in kleine ruimtes voorkomen. Wat ons betreft werkte in dit bijzondere jaar de mix van inloop en reserveren goed.”

In totaal werkten honderden monumenten en activiteiten met vooraf reserveren. Verder volgde Open Monumentendag de landelijke richtlijnen en het protocol dat door belangenorganisatie Kunsten ‘92 en de Museumvereniging is opgesteld speciaal voor de culturele sector, waar het veilig openstellen van monumenten onder valt.

Publiekstrekkers
In Utrecht en omgeving was er veel animo voor het nieuwe UNESCO werelderfgoed: de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Er konden maar liefst negen forten van de Nieuwe Hollandse Waterline worden bezocht. In Rotterdam kwam veel publiek af op de fiets- en wandelroutes die je langs monumenten en plekken voerden die een relatie hebben met het koloniale verleden. In Den Haag pakten veel mensen de allerlaatste kans om de Eerste Kamer te bezoeken, die de komende jaren is gesloten in verband met de grootschalige renovatie van het Binnenhof. Zeer populair en compleet volgeboekt was het Teylershuis in Haarlem, het voormalige woonhuis van Pieter Teyler van der Hulst. Dit pand opent pas in december officieel de deuren, maar was nu al voor een klein publiek te bezichtigen. In Amsterdam lag de focus op de buitengebieden en waren het voormalig Raadhuis in Ransdorp uit 1652, de begraafplaats Huis de Vraag in Sloten en Huize Frankendael in de Watergraafsmeer zeer geliefd.

Andere uitschieters waren het Charles Dickens Kabinet in Deventer, de historische bussen en boten tussen de historische plekken in de IJsseldorpen Nieuwerkerk-, Krimpen- en Ouderkerk aan den IJssel, Moordrecht en Gouderak en Landgoed Hackfort.