Terugblik 2022

Naar schatting ruim 1.2 miljoen bezoekers hebben dit jaar een bezoek gebracht aan een monument of een activiteit in Nederland. Zowel jong als oud brachten een bezoek aan een van de ruim 5.000 opengestelde monumenten en activiteiten in het land.  

Thema 
Dit jaar was het thema Duurzaamheid met de slogan Duurzaam duurt het langst. Er waren veel bijzondere locaties geopend die mooie voorbeelden van verduurzaming lieten zien. Zo opende Leiden haar net gerestaureerde en verduurzaamde stadhuis; dat zorgde voor veel enthousiaste bezoekers. Grote toeloop was er ook bij de winnaar van de Duurzaamheidsprijs in Schimmert, de watertoren de Reusch verwelkomde zelfs diverse internationale bezoekers.

Comités 
Elk jaar organiseren ruim 300 regionale comités en 18.000 vrijwilligers het Open Monumentendagweekend.
Harald de Boer, directeur van Nederland Monumentenland “We kunnen spreken van een zeer geslaagd weekend. Als organisator ben ik ontzettend trots op de inzet van al onze vrijwilligers. Zij zorgen er jaarlijks voor dat dit evenement een succes is.”  In de grote steden waren de bezoekerscijfers hoger dan voorgaande jaren. Op diverse plaatsen werden monumenten geopend die normaal voor het publiek gesloten zijn. Zo zorgde comité Rotterdam voor de openstelling van de monumenten in diergaarde Blijdorp, opende Wijk bij Duurstede een speciale tentoonstelling door jongeren over het erfgoed over 100 jaar en waren de tuinen van kasteel Amerongen gratis te bekijken. De bezoekers waren erg enthousiast over de openstellingen. Het overwegend mooie weer en het feit dat deze Open Monumentendag zonder beperkingen werd georganiseerd zorgden ervoor dat de monumenten goed werden bezocht.

Landelijke opening op 8 september

Op donderdag 8 september vond de landelijke opening van Open Monumentendag plaats in de ENKA-fabriek in Ede! Het programma bestond o.a. uit de uitreiking van de Duurzaamheidsprijs, de bekendmaking van het beiaardiersnummer voor dit jaar, een bijzondere dansvoorstelling van de studenten van ArtEZ en een muzikaal optreden van zangeres Jennie Lena. Heb je de opening gemist? Kijk hem dan vooral terug via de livestream.

Gratis rondleidingen tijdens de opening van OMD
Voor het eerst dit jaar konden geïnteresseerden meedoen aan twee verschillende rondleidingen. Men kon kiezen uit een bijzondere wandelroute over het ENKA-terrein of een leuke fietstocht maken over het kazerneterrein. Beiden waren gratis en werden aangeboden in samenwerking met onze partners Cultura Ede, BOEi en de Gemeente Ede. De beide rondleidingen waren binnen een week volgeboekt.

Dit jaar waren er 2% meer bezoekers, dat komt neer op een bezoekersaantal van 1.268.500. Het bezoek aan de provincies Gelderland, Zuid-Holland, Utrecht en Zeeland ligt gemiddeld wat hoger dan in de rest van het land, in de provincies Flevoland, Drenthe en Limburg lag dit wat lager. Meer dan de helft van de bezoekers zijn 60+ de andere helft wordt ingevuld door de leeftijdsklassen daaronder met een minimaal aantal jongeren.

Bron: Kantar Public ‘Bezoekersonderzoek weekend Monumentendag’