Marekerk

De Marekerk, speciaal voor de nieuwe, protestantse eredienst gebouwd, staat symbool voor de groei, trots en rijkdom van Leiden in de Gouden Eeuw, toen Leiden uit zijn voegen barstte vanwege de toestroom van vele immigranten en vluchtelingen uit Europa. Zo’n tien jaar na het begin van de bouwcampagne in 1639, konden de kerkgangers de eerste diensten bijwonen.
Overal in de kerk is Europese invloed vindbaar. De ontwerper, stadsbouwmeester Arent van ’s Gravensande, tekende een achthoekige plattegrond; een zogenoemde centraalbouw want het ‘Woord van God’ staat hier immers centraal. Voorbeelden haalde hij uit Italiaanse boeken uit de tijd van de renaissance, zo’n honderd jaar eerder. Met één opmerkelijk verschil: de Italiaanse koepels werden doorgaans bekroond met een ‘lichtgewicht’ lantaarn, een opbouw met glas waardoor het daglicht kon binnenvallen. De Marekerk kreeg echter bovenop de koepel een zware klokkentoren! Om het grote gewicht daarvan op te vangen, is bovenin – tussen binnen- en buitenkoepel – een woud van eiken balken verwerkt. Deze balken kocht de bouwmeester op de houtmarkt van Dordrecht, waar vooral Duits hout werd verhandeld. Het zandsteen van de voorgevel en de zuilen binnen kwam ook uit Duitse streken, net als de leien op het dak. Karakteristiek zijn de sierlijk gebogen steunberen aan de buitenzijde. De inspiratie hiervoor kwam uit geschriften van Spaanse Jezuïeten, waarin de tempel van het oude Jeruzalem was beschreven.

TypeReligieus erfgoed
SubtypeKerk
StatusRijksmonument
Oorspronkelijke functieKerk
Huidige functieKerk
ArchitectArent van 's Gravensande
  • Delen via 

Algemene informatie

Plan mijn route >>

Adres
Lange Mare 48
2312GS Leiden

Openingstijden
zaterdag 8 sep 12:00 - 17:00 uur

Bijzonderheden
Beklimming van de kap op eigen risico. Niet voor mensen met hoogtevrees. Kinderen 12+ > 1,50 meter, alleen onder begeleiding van volwassene.