De wereld achter Open Monumentendag

De VriendenLoterij Open Monumentendag wordt ieder jaar in het tweede (volledige) weekend van september georganiseerd door stichting Nederland Monumentenland in samenwerking met meer dan 300 lokale comités en 18.000 vrijwilligers door het hele land. Het evenement trekt jaarlijks circa 1,3 miljoen bezoekers. Tijdens Open Monumentendag worden duizenden monumenten in Nederland opengesteld voor het grote publiek, om zo de publieke belangstelling voor monumenten en het draagvlak voor monumentenzorg te vergroten. Niet alleen openen de duizenden monumenten gratis hun deuren, er worden ook ontelbaar veel activiteiten georganiseerd: tentoonstellingen, rondleidingen, fietsroutes, wandelingen, muziekvoorstellingen maar ook veel activiteiten voor jongeren.

Het culturele evenement verbindt mensen met monumenten en laat zien dat de verhalen en schoonheid van monumenten een verrijking voor onze leefomgeving en voor onszelf zijn. De VriendenLoterij Open Monumentendag wordt mede mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij, het Restauratiefonds, Energie voor Elkaar en het Fonds voor Cultuurparticipatie.

European Heritage Days
Open Monumentendag maakt deel uit van een groter geheel, de European Heritage Days. De eerste Open Monumentendag in Nederland werd in 1987 georganiseerd in navolging op een eerder Frans initiatief. Vervolgens organiseerde het Comité voor Cultureel Erfgoed van de Raad van Europa in 1989 een internationaal overleg over eventuele Europese Open Monumentendagen. Dit leidde tot de eerste European Heritage Days in 1991. In dat jaar deden er elf landen mee. Inmiddels wordt Open Monumentendag in vijftig landen georganiseerd.

Data Open Monumentendag komende edities

  • 2024: 14 en 15 september – thema: “Routes, netwerken en verbindingen”
  • 2025: 13 en 14 september – thema: “Architectonisch erfgoed”
  • 2026: 12 en 13 september
  • 2027: 11 en 12 september
  • 2028: 9 en 10 september
  • 2029: 8 en 9 september
  • 2030: 14 en 15 september