Fotograaf: © Twycer / www.twycer.nl
 

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over een bezoek aan de VriendenLoterij Open Monumentendag? Misschien staat het antwoord op jouw vraag hieronder.

Welke monumenten kan ik bezoeken in mijn buurt?
We hebben een overzicht gemaakt van alle monumenten in Nederland die meedoen aan  Open Monumentendag. Benieuwd welke monumenten bij jou in de buurt meedoen? Bekijk het aanbod

Is het bezoek aan een monument tijdens Open Monumentendag gratis?
Alle monumenten zijn tijdens Open Monumenten gratis te bezoeken. Voor extra activiteiten als rondleidingen, workshops of lezingen kan wel een bijdrage gevraagd worden.

Is reserveren voor een bezoek nodig?
Sommige monumenten werken met tijdsloten om drukte en wachtrijen te voorkomen. Als een monument met tijdsloten werkt dan staat dit duidelijk vermeld bij de informatie over het monument.

Reserveren is gratis. Op de pagina van het monument vind je in de rechter zijbalk een blauwe button ‘reserveren’ en zo kun je direct een dag en tijdstip kiezen. Je kunt maximaal voor vier personen reserveren.

Ik heb een vraag over mijn bezoek aan een monument. Met wie kan ik contact opnemen?
Als je een vraag hebt over een specifiek monument of activiteit, neem dan direct contact op met het organiserende comité. Op de pagina van elk comité staat een ‘Contact’ button, door hierop te klikken vind je de contactgegevens.
Je komt op de comitépagina door op onze homepage boven in het vergrootglas jouw plaatsnaam in te vullen en dan binnen de resultaten die verschijnen te klikken op de betreffende gemeentenaam waarachter Pagina of Comité staat.

Ik zie geen open monumenten of activiteiten in mijn gemeente/woonplaats. Hoe kan dat?
Dat is mogelijk. Niet elke gemeente doet elk jaar mee aan Open Monumentendag.

Ik mis een monument. Hoe kan dat?
Nederland kent tienduizenden monumenten. Tijdens Open Monumentendag zijn lang niet alle monumenten geopend. Wil je weten welke monumenten wel geopend zijn? Bekijk het overzicht.

Hoe kan ik een monument aanmelden voor Open Monumentendag?
Via een online aanmeldformulier kun je ons laten weten dat je een monument wilt openstellen. Zodra wij de aanmelding hebben ontvangen, koppelen wij jou aan het comité dat Open Monumentendag in jouw (woon)plaats organiseert. Het is aan het comité welke monumenten er worden opgenomen in het programma en dus worden opengesteld.

Hoe kan ik me aanmelden als vrijwilliger voor Open Monumentendag?
Meld je aan als vrijwilliger bij het organiserende comité in je gemeente door contact met dit comité op te nemen. Op de pagina van elk comité staat een ‘Contact’ button, door hierop te klikken vind je de contactgegevens. Je komt op de comitépagina door op onze homepage boven in het vergrootglas jouw plaatsnaam in te vullen en dan binnen de resultaten die verschijnen te klikken op de betreffende gemeentenaam waarachter Pagina of Comité staat. Meer informatie over vrijwilliger worden lees je hier.