Open Monumentendag Fotowedstrijd

Logo Open Monumentendag

Fotowedstrijd

Elk jaar in het tweede weekend van september openen duizenden monumenten in heel Nederland gratis hun deuren. Denk aan buitenplaatsen en kastelen, maar ook aan boerderijen, bunkers en forten. Dit jaar werd voor het eerst de Open Monumentendag Fotowedstrijd gelanceerd. De VriendenLoterij Open Monumentendag vond plaats op zaterdag 9 en zondag 10 september.

Hoe kan ik meedoen?

De fotowedstrijd is inmiddels afgelopen en de winnaars zijn bekend. Meedoen is dit jaar dus niet meer mogelijk. Maar niet getreurd: volgend jaar organiseren we weer een Open Monumentendag Fotowedstrijd. Hou onze kanalen dus goed in de gaten!

Juryvoorzitter William Rutten

Topfotograaf en juryvoorzitter William Rutten bekend van o.a. RTL “Het Perfecte Plaatje” en SBS Shownieuws heeft een deskundig oordeel geveld over de ingezonden foto’s t.b.v. de Open Monumentendag fotowedstrijd samen met een afvaardiging van de verschillende erfgoedorganisaties.

Winnende foto’s

Rondleiding door de Eerste Kamer
Alfred van Holsteijn

Jurytoelichting van de winnende foto

De winnende foto is een foto van de restauratie van de Eerste Kamer, gemaakt door Alfred van Holsteijn.

De jury zegt ‘De fotograaf is echt op pad gegaan tijdens Open Monumentendag en maakte daar een bijzonder beeld van het kijkje achter de schermen in de Eerste Kamer waar het monument zichtbaar wordt gerestaureerd. De foto spreekt tot de verbeelding door het contrast tussen oud en nieuw, het beeld heeft diepte en een mooi perspectief. Zo verbeeldt de foto het doel van Open Monumentendag treffend; het levend houden van ons bijzondere erfgoed door het open te stellen voor een groot publiek.’

De daaropvolgende tien best beoordeelde foto’s waren gemaakt door (op willekeurige volgorde)

  1. Alice Bakker
  2. Ronald van Veen
  3. Eugène Kruijsse
  4. Ingrid Hollandse
  5. Alex van den Akker
  6. Bart Versteeg
  7. Marije Strating
  8. Wilbert Mutsaers
  9. Martijn de Jong
  10. Mariëlle Oostmeijer

Zij winnen een exclusieve photowalk rond het Onze Lieve Vrouw ter Eemklooster in Amersfoort onder leiding van een fotograaf op zondag 24 september.

Partners

De Open Monumentendag Fotowedstrijd werd georganiseerd door stichting Nederland Monumentenland in samenwerking met Natuurmonumenten, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Nationale Monumentenorganisatie (NMo), BOEi, Staatsbosbeheer, het Restauratiefonds, vereniging De Hollandsche Molen en Stichting Werelderfgoed Nederland.