Ontdek de prachtige monumenten en hun verhalen
Levend erfgoed. Dat is het thema van de Open Monumentendag in 2023. Het zijn de verhalen, tradities, sociale praktijken, rituelen, festiviteiten, natuur en universum, zingen, vertellen en ambachten die van generatie op generatie worden doorgegeven en ons verbinden met ons verleden en monumenten. Elk monument vertelt eigen verhalen. Ga op ontdekkingsreis door het verleden en heden in Dijk en Waard. Wij wensen u een mooi weekend!
Activiteiten zaterdag 9 en zondag 10 september*
Broekervaart op zaterdag
Een leuke en unieke manier om meerdere monumenten aan te doen is door mee te varen met de Broekervaart. Deze boottocht vertrekt vanaf de Westdijk, nabij fietsbrug De Krul (N242) door de sluis en het Oosterdelgebied naar Museum BroekerVeiling. Daarna vaart de boot terug door de sluis naar de Twuyvermolen in Sint Pancras en terug naar de Westdijk. Zie voor meer informatie en het vaarschema: www.broekervaart.nl.
Fietstocht op zaterdag en zondag
Er is een mooie en gevarieerde fietstocht (ongeveer 34 kilometer) uitgezet die langs de parels van gemeente Dijk en Waard komt. Men kan deze individueel fietsen. Bij de deelnemende monumenten kunnen fietsers een stempel halen en bij minimaal drie stempels ontvangen de fietsers bij Museum BroekerVeiling een aardigheidje en wat lekkers, ook voor de meefietsende kinderen! De fietsroute is gratis te downloaden via de website www.ontdekdijkenwaard.nl/openmonumentendag.
Gezellige streekmarkt op zaterdag en zondag
Tijdens Open Monumentendag kunt u vanaf 11.00 – 17.00 uur de gezellige streekmarkt bezoeken bij Museum BroekerVeiling. Meer dan 30 kraampjes met de heerlijkste lokale versproducten en artikelen van ondernemers uit de regio. Gedurende het hele weekend is er muzikale ondersteuning van jonge artiesten van het cultureel platform Artquake. www.broekerveiling.nl
Kerken en muziek op zaterdag
Het mannenkoor De Lofstem stapt weer op de fiets en gaat vier kerken langs. Zo beginnen zij om 14:00 uur bij het Praalgraf van Brederode in Veenhuizen, om 15:00 uur zingen zij bij de Heilig Hart van Jezuskerk in De Noord, om 16.00 uur zijn ze te beluisteren in de Kooger Kerk in Zuid-Scharwoude en om 17.00 uur sluiten ze de route af bij Museum BroekerVeiling. Kijk voor het definitieve tijdschema op de website www.ontdekdijkenwaard.nl/openmonumentendag.
*Kijk voor het meest actuele overzicht van de open monumenten en activiteiten op www.openmonumentendag.nl. Wijzigingen in het openstellen of in het aanbod van activiteiten worden ook gecommuniceerd via deze website en bij de omschrijving van de monumenten.
lees minderOpen Monumentendag draagt naast materieel erfgoed ook het belangrijke thema van immaterieel erfgoed – levend erfgoed – met zich mee. Het behoud van ons erfgoed is niet alleen het bewaren van oude stenen en structuren; het gaat ook om het koesteren van de kracht van het verleden, die in elk monument doorklinkt. Elke steen vertelt een verhaal, elke muurschildering vangt emoties van lang vervlogen tijden. Het is een betoverende reis naar onze wortels en een manier om onze geschiedenis in het heden te laten voortleven.
Levend erfgoed. Dat is het thema van de Open Monumentendag in 2023. Het zijn de verhalen, tradities, sociale praktijken, rituelen, festiviteiten, natuur en universum, zingen, vertellen en ambachten die van generatie op generatie worden doorgegeven en ons verbinden met ons verleden en monumenten. Elk monument vertelt eigen verhalen.
Ga op ontdekkingsreis door het verleden en heden in Dijk en Waard.
Wij wensen u een mooi weekend toe!
lees minderOntmoet de onmisbare deelnemers van Open Monumentendag 2023
In gemeente Dijk en Waard zijn veertien (rijks)monumenten geopend voor het publiek. Deelnemende monumenten zijn: de Allemanskerk, het Regthuis en het Behouden Huis in Oudkarspel; de R.K. Kerk Sint Jan de Doper in Noord-Scharwoude; de Kooger Kerk in Zuid-Scharwoude; museum BroekerVeiling met de Streekmarkt en een tijdelijke maandelijkse expositie over de bedrijfshistorie van Kramer Zuurkool, de Nederlands Hervormde Kerk en de Museale Schuitenhelling in Broek op Langedijk; de Twuyvermolen, Historische vereniging Sint Pancras en de Witte Kerk in Sint Pancras en Heilig Hart van Jezuskerk in De Noord en het Poldermuseum, de Ontmoetingskerk in Heerhugowaard en Praalgraf Brederode in Veenhuizen.
Tijdens dit weekend zijn ook diverse tradities te beleven zoals de bereiding van Kramer Zuurkool en oer-Hollandse recepten van Nijs zuurkool, de volksspelen in De Noord en bijzondere tradities in de historische kerken. Veelal zijn er enthousiaste vrijwilligers van historische verenigingen of eigenaren van monumenten aanwezig die de bezoekers hartelijk verwelkomen, rondleidingen geven, vragen kunnen beantwoorden en uitgebreide toelichting geven over het betreffende monument.
Ontmoet de sponsors van Open Monumentendag 2023
Stichting Lief Langedijk
Op 24 februari 2012 is de Stichting Lief Langedijk opgericht. Het bestuur bestaat uit drie Langedijkers als bestuursleden. De Stichting ondersteunt maatschappelijke doelen in Dijk en Waard, hoofdzakelijk gefocust op de de grenzen van het voormalige Langedijk. De volgende maatschappelijke doelen worden ondersteunt: welzijn, onderwijs, cultuur, jeugdzorg, religie, bijzonder initiatief en advies. Voor Open Monumentendag 2023 heeft Stichting Lief Langedijk de cadeau pakketjes, als beloning van het behalen van minimaal drie stempels tijdens de historische monumentale fietsroute, gesponsord.
G. Kramer & Zonen B.V.
Al meer dan vijf generaties is Kramer gespecialiseerd in het maken en verbouwen van zuurkool. Voor Open Monumentendag 2023 levert G. Kramer & Zonen B.V. de verpakte zuurkool in de cadeau pakketjes, die verkrijgbaar zijn na het behalen van een minimaal drie stempels tijdens de historische monumentale fietsroute.