Open Monumentendag 2020

Comité Gemeente Het Hogeland

 
 
Ontdek de mooiste monumenten
van Gemeente Het Hogeland en omgeving.

Voorwoord wethouder Eltjo Dijkhuis

Open Monumentendag op Het Hogeland in 2019. Het is een primeur voor de nieuwe gemeente, maar het gebied kent een stevige traditie rondom Open Monumentendag. lees verder...

Open Monumentendag op Het Hogeland in 2019. Het is een primeur voor de nieuwe gemeente, maar het gebied kent een stevige traditie rondom Open Monumentendag.

Het woord monument schept soms onterecht afstand. Alsof een monument een beroemdheid is, die we vooral met handschoentjes moeten aanpakken. Een dame of heer van stand, waarbij je afstand voelt en waar het woord deftig bij komt kijken.

Het mooie van de Open Monumentendag is, dat monumenten toegankelijk worden. Het zijn bijzondere of bepalende panden die we niet willen, kunnen en mogen missen. En het is o zo belangrijk dat deze panden volop gebruikt worden. Dat er in geleefd wordt. Dat de panden niet totaal stilstaan in de tijd, maar meegaan met de tijd en een goede bestemming en functie krijgen. Soms als museum, maar veel vaker als woonhuis, winkel, kantoor of zelfs als bedrijf.

Monumenten moeten niet op afstand staan. Ze moeten vooral erg in de belangstelling staan en in onze dorpen een plek en functie behouden. Open Monumentendag is dé kans om kennis te maken met deze panden. En ook vaak met de eigenaren, die voor ons dit rijke bezit beheren, restaureren en koesteren. Dus u mag hen best een compliment geven voor hun inspanningen. Stap eens over de drempel die monument heet en beleef deze bijzondere panden!

Graag organiseren we ook volgend jaar de Open Monumentendag samen met onze inwoners. Als u enthousiast en geïnspireerd thuiskomt na een bezoekje aan een of meer prachtpanden, schroom dan niet en meld u aan als organisator voor volgend jaar! We verheugen ons op veel enthousiasme.

Laten we er een mooie Open Monumentendag van maken met veel bezoekers!

Eltjo Dijkhuis

Wethouder

 

lees minder
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Uitgelicht
  • Mijn Monument
    In ‘Mijn Monument’ delen monumentliefhebbers uit het hele land verhalen over monumenten.