Open Monumentendag 2024

Comité Lisse

 
 

Levend erfgoed ‘Als monumenten konden praten…”

Het thema van de 37e Open Monumentendag is ‘Levend erfgoed’ met als ondertitel ‘Als monumenten konden spreken’.  Het programma vindt plaats op zaterdag 9 september lees verder...

Het thema van de 37e Open Monumentendag is ‘Levend erfgoed’ met als ondertitel ‘Als monumenten konden spreken’.  Het programma vindt plaats op zaterdag 9 september van 10 – 17 uur. Het plaatselijke Comité Open Monumentendag ging op zoek naar locaties waar dat verleden op een aantrekkelijke manier ‘sprekend’ wordt. Tegelijkertijd biedt deze dag de mogelijkheid eens binnen te stappen in interessante gebouwen waar je anders niet zo gauw komt. Muzikale optredens maken het geheel nóg aantrekkelijker.

‘Sprekend’ worden deze monumenten wanneer de molenaar uitlegt hoe molenwieken een eigen taal hebben. In de heemtuin blijken bomen een eigen verhaal te hebben. Op kasteel Keukenhof vertellen dienstbodes over hun arbeidsverleden terwijl buiten riddergevechten plaatsvinden. Het woonhuis op Heereweg 357 leest als een stripverhaal: er is veel bouwkundigs liefdevol bewaard. Het regelmatige spectaculaire wapengekletter door huursoldaten uit de 14e eeuw op Dever is ook een bezoek waard en spreekt voor zich. Uitvaartzorg Bollenstreek en begraafplaats Duinhof hebben hun eigen verhalen over nieuwe vormen van afscheid nemen en rituelen in andere culturen.. Daar word je weer stil van.

Zo zijn er 19 heel verschillende locaties met ieder een eigen ‘levendig’ karakter. Het op de uitgebreide folder vermelde muziekrooster geeft een overzicht van muziekuitvoeringen op o.a. orgel, door koren en een houtblaaskwartet.

Voor oudere kinderen zijn er op vier locaties Monumentkijkers te krijgen. Daarop staat summiere informatie over de locatie waaraan een aantal kijk- en weetjes-vragen is toegevoegd. Keukenhof heeft een eigen fraaie puzzeltocht over het landgoed. De dag wordt om 9.30 uur geopend door burgemeester Lies Spruit in de 100 jaar oude  Vergulde Zwaan, 1e Havendwarsstraat 4. In die ruimte van de Vereniging Oud Lisse, is een overzicht te zien van vergeten beroepen, speelgoed en fotocamera’s uit oude tijden. Voor de kinderen rijdt er een modeltrein die ze zelf mogen bedienen. De Vergulde Zwaan  kan de startplaats zijn van de te volgen (fiets-) route.

De organisatie wordt landelijk gesponsord door de Vriendenloterij. Het complete programma staat op www.openmonumentendag.nl . Een folder met het programma is vanaf begin september af te halen bij de bibliotheek, de VVV, het gemeentehuis, boekhandel Grimbergen en garage Van der Zon.

lees minder
Wie is Comité Lisse?

COMITÉ OPEN MONUMENTENDAG LISSE
Hans Hoogenbosch, Cor de Vries,
Marianne Bergman, Truus van
der Veld, Frans van der Veld, Annette Heus en Koos van der Zwet

Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Uitgelicht
  • Open Monumenten Klassendag
    Ontdek onze vernieuwde Open Monumenten Klassendag! Het lesmateriaal de klassendag, met o.a. een 3D wereld, kun je op elk moment...