Fotograaf: Tjuchem, Hoofdweg 37
 
Open Monumentendag 2023

Comité Midden-Groningen

 
 

Open Monumentendag 2023 Midden-Groningen

  Midden-Groningen: ontdek de geschiedenis achter het monument   In Midden-Groningen kun je winkelen of heerlijk genieten van de natuur maar de gemeente biedt méér. lees verder...

 

Midden-Groningen: ontdek de geschiedenis achter het monument

 

In Midden-Groningen kun je winkelen of heerlijk genieten van de natuur maar de gemeente biedt méér. Monumentale panden en bijbehorende bezienswaardigheden zijn namelijk mede bepalend voor het straatbeeld. Elk monument, groot of klein, heeft een verhaal. Tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag worden ook in Midden-Groningen vele historische deuren opengezet. Een bezoek meer dan waard: ontdek de geschiedenis achter het monument.

lees minder

Levend Erfgoed

De Open Monumentendag is ook dit jaar op 9 september in Midden-Groningen weer GROOTS. Met het thema LEVEND ERFGOED doen veel monumenten, waaronder ook “nieuwe”, lees verder...

De Open Monumentendag is ook dit jaar op 9 september in Midden-Groningen weer GROOTS.

Met het thema LEVEND ERFGOED doen veel monumenten, waaronder ook “nieuwe”,  hun deuren open .

Maak opnieuw kennis met de historie van vele prachtige monumenten, waarvoor vele gebouweigenaren hun best hebben gedaan om dit erfgoed levend te houden. Met dank aan alle enthousiaste eigenaren! Dit jaar krijgen een paar monumenten en oude gebruiken extra aandacht:

  • Laat de historie leven van de 150-jarige St-Willibrorduskerk. In de prachtig gerestaureerde kerk is een uitgebreide expositie die veel vertelt over deze 150 jaar.
  • Beleef in de tuin van Borg Welgelegen de glorie van vroeger. In klederdracht gestoken personen wandelen eventueel mee, en beantwoorden vele vragen van vroeger.
  • Voel de spanning van de vertelling over het “Rengers Verraad”. In de grote zaal van de Borg Welgelegen wordt door acteurs in klederdracht over dit verraad verteld.
  • Bekijk de vele oude reisattributen bij de stations in Kropswolde en Zuidbroek en Nationaal Bus Museum. Vraag aan de conducteur (in oude out-fit) hoe laat de trein vertrekt en reis met het gratis vervoersbewijs.
  • Luister in enkele kerken naar zang en orgelspel.
  • Proef en geniet op enkele lokaties van originele Groningse mosterdsoep, poffert of eierbal.
  • “Stap-op, stap uit” met de gratis pendelbussen van het Nationaal Bus Museum. Halteplaatsen: station Kropswolde, Nationaal Busmuseum, Damkerk, St-Willibrorduskerk, Historische Scheepswerf, Borg Welgelegen en Noord Nederlands Trein en Tram Museum.
lees minder
Comité Midden-Groningen op de kaart
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Wie is Comité Midden-Groningen?

Stichting Open Monumentendagen Midden-Groningen bestaat uit vrijwilligers afkomstig uit verschillende dorpen van de Gemeente Midden-Groningen 

 

Deelnemende plaatsen