Open Monumentendag 2019

Comité Zaltbommel

 
 
Ontdek de mooiste monumenten
van Zaltbommel en omgeving.

Open Monumentenstichting Bommelerwaard

Open Monumentendag in de Bommelerwaard Monumenten zijn er niet alleen om naar te kijken, in te wonen of in te werken, maar kunnen ook een lees verder...

Open Monumentendag in de Bommelerwaard

Monumenten zijn er niet alleen om naar te kijken, in te wonen of in te werken, maar kunnen ook een plek zijn waar je je vermaakt. In sommige monumenten kun je genieten van kunst, toneel, dans of cinema, kijken naar een sportwedstrijd of zelf een sport beoefenen, of je te goed doen aan eten en drinken. Zulke monumenten met een amusementswaarde staan centraal tijdens de BankGiro Loterij Open Monumentendag in het weekend van 14 en 15 september 2019: het thema is “Plekken van plezier” en sluit aan bij “Arts and Entertainment”, het thema van de European Heritage Days waar Open Monumentendag onderdeel van is.

Op zaterdag 14 september zijn een aantal bijzondere gebouwen in de Bommeler-waard gratis (of tegen een gereduceerd tarief) toegankelijk.

Molens

De molenaars van de windmolens in Zuilichem, Nederhemert-Noord, Hurwenen en Kerkdriel zetten de deuren open en geven tekst en uitleg over de historie en het gebruik. Tussen 10 en 17 uur zijn de molens gratis te bezoeken.

Kasteel en kerk Nederhemert-Zuid

In Nederhemert-Zuid is het prachtig gelegen kasteel op 14 september vanaf 10.00 uur open voor bezoekers. Het gebouw is normaliter niet toegankelijk, aangezien het gebruikt wordt als kantoor. De moderne inrichting van de huurder contrasteert met de 14e -eeuwse muren en het unieke Boheemse gewelf in de kelder.

Het kasteel is gratis te bezoeken o.l.v. een gids die een toelichting geeft op de bijzonder rijke historie van het kasteel in de Bommelerwaard, haar bewoners, de in 2005 voltooide restauratie en het huidige gebruik.De rondleidingen starten ieder half uur en duren ongeveer 45 minuten. De laatste rondleiding begint om 16.00 uur.

Ook de Hervormde Kerk aan de Kerklaan op “’t Eiland” is alleen op Open Monumentendag geopend voor bezoekers. Ter plekke wordt vanaf 10 uur uitleg gegeven over het indrukwekkende 18e -eeuwse grafmonument en de rouwborden van overleden adellijke kasteelbewoners. De kerk is tot 17 uur gratis te bezichtigen.

Koetsiershuis Brakel en Oude Moestuin

In Brakel is het mini-museum van Historische Werkgroep “De Vier Heerlijkheden” open. In de voormalige koetsiershuis naast Huis Brakel is een verzameling oude gebruiksvoorwerpen en textiel te zien. Men kan ook een uitgebreide verzameling foto’s van de dorpen Aalst, Brakel, Zuilichem en Poederoijen bekijken.

Achter Huis Brakel ligt De Oude Moestuin. De tuin heeft ongeveer 2.000 soorten planten, waaronder kruiden, inheemse planten en vele kuipplanten. Een groot gedeelte van de kruiden en inheemse planten is zeldzaam. Het geheel is begroeid met wilde kamperfoelie, bosrank en kiwi. In de kas staan onder meer zestig verschillende soorten tomaten. Achter de kas ligt een veenmoerasje.

Het museum en de tuin zijn op zaterdag tussen 10 en 17 gratis te bezoeken.

Batterij onder Poederoijen

Het bomvrije gebouw uit 1880 aan de Maasdijk is op 14 september gratis toegankelijk tussen 10.30 en 16.00 uur. Vrijwilligers van de stichting Behoud Waterlinie Bommelerwaard geven rondleidingen en Staatsbosbeheer verstrekt informatie over de natuur rondom de batterijen van Brakel en Poederoijen.

Open Monumentenweekend Kasteel Ammersoyen

Op zaterdag 14 september en zondag 15 september is het middeleeuwse kasteel  tussen 11 en 17 uur te bezichtigen tegen een gereduceerd tarief.

Zaltbommel : kerken, wandeling, museumatelier

De Sint Maartenskerk en de RK Sint Martinuskerk (Oliestraat) zijn op zaterdag tussen 10.30 uur en 16.00 uur gratis toegankelijk.

Stadswallen Zaltbommel

De restauratie van de stadswallen en het park staan centraal op zaterdag 14 september. Tussen 10.30 en 16.30 verzorgen gidsen wandelingen waarbij aandacht is voor de historie en het eigentijdse verhaal van dit groene monument.              Aanmelden moet van tevoren bij TRIP.

In de Kindertuin verricht wethouder van Leeuwen om 13.50 de openingshandeling van de gerenoveerde stadswallen, waarna er de hele middag activiteiten zijn in o.a. de Kindertuin en de muziektent.

Kerkdriel : Driels museum

In het Driels Museum is, naast de vaste expositie,  de tentoonstelling “Koppop” te zien met o.a. posters, foto’s en voorwerpen die te maken hebben met dit roemruchte muziekevenement in Kerkdriel. Het museum is op zaterdag tussen 11 en 17 uur geopend en op zondag van 14 tot 17 uur.

                         

lees minder

Plekken van plezier

Open Monumentendag Zaterdag 14 september 2019. PROGRAMMA in Zaltbommel. Naast de jaarlijkse openstelling van de volgende rijksmonumenten: Kasteel Nederhemert, het Fort in Poederoijen, de tuin lees verder...

Open Monumentendag Zaterdag 14 september 2019. PROGRAMMA in Zaltbommel.

Naast de jaarlijkse openstelling van de volgende rijksmonumenten: Kasteel Nederhemert, het Fort in Poederoijen, de tuin en koetshuis in Brakel, kerken in Zaltbommel en de molens in de Bommelerwaard,  wordt er een speciaal programma bij de stadswallen van Zaltbommel georganiseerd.

De stadswallen en het park staan in Zaltbommel centraal tijdens deze versie van de Open Monumentendag. Het merendeel van de activiteiten vindt plaats in het Beerebolwerk. Start om 10.30 uur tot ongeveer 16.30 uur zullen gidsen  wandelingen verzorgen door het hele park. Aanmelden moet van tevoren bij toeristisch bureau Trip op de Markt in Zaltbommel. Tijdens deze wandeling van ongeveer een uur vertelt de gids het bijzondere historische en eigentijdse verhaal van de wallen en het park.

Om 13.50 uur zal de wethouder Gijs van Leeuwen in de Kindertuin samen met François de Virieu de openingshandeling verrichten. Daarna zal de ‘eigentijdse’ François de Virieu de gehele dag in zijn park rondlopen en desgewenst het idee van zijn park toelichten.

Om 14.00 uur en 15.00 uur, zal de harmonie kapel met Generaal Karel van der Heijden – kortweg ‘De Karel’ – optreden in de muziektent. Decennia terug gaf De Karel jaarlijks één of twee concerten in de muziektent. De stad liep uit voor dit evenement. Het optreden op 14 september is mogelijk het begin van een nieuwe traditie.

Om 14.30 en 15.30 uur, zal het popkoor The MAINiacs, optreden in de Muziektent. Het popkoor The MAINiacs is een groep van vocalisten uit de Bommelerwaard. Samen zingen zij prachtige ballads en pakkende uptempo liedjes van vroeger en nu.

Om 14.00 uur, 14.45 uur, 15.15 uur, 15.45 uur en 16.15 uur, zal de verhalen verteller Eric Borrias in de kindertuin meerdere bijzondere verhalen vertellen. Soms gaat het over het park, en soms ‘zomaar’ een verhaal. Maar hoe dan ook, het vertellen kan Eric als geen ander. Komt dat horen!

Van 12.00 tot 16.00 uur, is in het gehele park een fotograaf die op verzoek groepsfoto’s maakt van bezoekers. De foto’s komen digitaal beschikbaar.

Van 12.00 tot 17.00 uur, in de Kindertuin, is het mogelijk om koffie, thee, fris en ijs te nuttigen.

 

lees minder
Comité Zaltbommel op de kaart
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Deelnemende plaatsen