Open Monumentendag 2020

Comité Zaltbommel

 
 
Ontdek de mooiste monumenten
van Zaltbommel en omgeving.

Open Monumentenstichting Bommelerwaard

Open Monumentendag in de Bommelerwaard Monumenten zijn er niet alleen om naar te kijken, in te wonen of in te werken, maar kunnen ook een lees verder...

Open Monumentendag in de Bommelerwaard

Monumenten zijn er niet alleen om naar te kijken, in te wonen of in te werken, maar kunnen ook een plek zijn waar je je vermaakt. In sommige monumenten kun je genieten van kunst, toneel, dans of cinema, kijken naar een sportwedstrijd of zelf een sport beoefenen, of je te goed doen aan eten en drinken. Zulke monumenten met een amusementswaarde staan centraal tijdens de BankGiro Loterij Open Monumentendag in het weekend van 14 en 15 september 2019: het thema is “Plekken van plezier” en sluit aan bij “Arts and Entertainment”, het thema van de European Heritage Days waar Open Monumentendag onderdeel van is.

Op zaterdag 14 september zijn een aantal bijzondere gebouwen in de Bommeler-waard gratis (of tegen een gereduceerd tarief) toegankelijk.

Molens

De molenaars van de windmolens in Zuilichem, Nederhemert-Noord, Hurwenen en Kerkdriel zetten de deuren open en geven tekst en uitleg over de historie en het gebruik. Tussen 10 en 17 uur zijn de molens gratis te bezoeken.

Kasteel en kerk Nederhemert-Zuid

In Nederhemert-Zuid is het prachtig gelegen kasteel op 14 september vanaf 10.00 uur open voor bezoekers. Het gebouw is normaliter niet toegankelijk, aangezien het gebruikt wordt als kantoor. De moderne inrichting van de huurder contrasteert met de 14e -eeuwse muren en het unieke Boheemse gewelf in de kelder.

Het kasteel is gratis te bezoeken o.l.v. een gids die een toelichting geeft op de bijzonder rijke historie van het kasteel in de Bommelerwaard, haar bewoners, de in 2005 voltooide restauratie en het huidige gebruik.De rondleidingen starten ieder half uur en duren ongeveer 45 minuten. De laatste rondleiding begint om 16.00 uur.

Ook de Hervormde Kerk aan de Kerklaan op “’t Eiland” is alleen op Open Monumentendag geopend voor bezoekers. Ter plekke wordt vanaf 10 uur uitleg gegeven over het indrukwekkende 18e -eeuwse grafmonument en de rouwborden van overleden adellijke kasteelbewoners. De kerk is tot 17 uur gratis te bezichtigen.

Koetsiershuis Brakel en Oude Moestuin

In Brakel is het mini-museum van Historische Werkgroep “De Vier Heerlijkheden” open. In de voormalige koetsiershuis naast Huis Brakel is een verzameling oude gebruiksvoorwerpen en textiel te zien. Men kan ook een uitgebreide verzameling foto’s van de dorpen Aalst, Brakel, Zuilichem en Poederoijen bekijken.

Achter Huis Brakel ligt De Oude Moestuin. De tuin heeft ongeveer 2.000 soorten planten, waaronder kruiden, inheemse planten en vele kuipplanten. Een groot gedeelte van de kruiden en inheemse planten is zeldzaam. Het geheel is begroeid met wilde kamperfoelie, bosrank en kiwi. In de kas staan onder meer zestig verschillende soorten tomaten. Achter de kas ligt een veenmoerasje.

Het museum en de tuin zijn op zaterdag tussen 10 en 17 gratis te bezoeken.

Batterij onder Poederoijen

Het bomvrije gebouw uit 1880 aan de Maasdijk is op 14 september gratis toegankelijk tussen 10.30 en 16.00 uur. Vrijwilligers van de stichting Behoud Waterlinie Bommelerwaard geven rondleidingen en Staatsbosbeheer verstrekt informatie over de natuur rondom de batterijen van Brakel en Poederoijen.

Open Monumentenweekend Kasteel Ammersoyen

Op zaterdag 14 september en zondag 15 september is het middeleeuwse kasteel  tussen 11 en 17 uur te bezichtigen tegen een gereduceerd tarief.

Zaltbommel : kerken, wandeling, museumatelier

De Sint Maartenskerk en de RK Sint Martinuskerk (Oliestraat) zijn op zaterdag tussen 10.30 uur en 16.00 uur gratis toegankelijk.

Stadswallen Zaltbommel

De restauratie van de stadswallen en het park staan centraal op zaterdag 14 september. Tussen 10.30 en 16.30 verzorgen gidsen wandelingen waarbij aandacht is voor de historie en het eigentijdse verhaal van dit groene monument.              Aanmelden moet van tevoren bij TRIP.

In de Kindertuin verricht wethouder van Leeuwen om 13.50 de openingshandeling van de gerenoveerde stadswallen, waarna er de hele middag activiteiten zijn in o.a. de Kindertuin en de muziektent.

Kerkdriel : Driels museum

In het Driels Museum is, naast de vaste expositie,  de tentoonstelling “Koppop” te zien met o.a. posters, foto’s en voorwerpen die te maken hebben met dit roemruchte muziekevenement in Kerkdriel. Het museum is op zaterdag tussen 11 en 17 uur geopend en op zondag van 14 tot 17 uur.

                         

lees minder
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Uitgelicht
  • Mijn Monument
    In ‘Mijn Monument’ delen monumentliefhebbers uit het hele land verhalen over monumenten.