Monument

Buitenplaats Beeckestijn

Za
Zo
Via de site www.museumhuizen.nl kunt u zich gratis aanmelden. Er wordt gewerkt met tijdssloten, per half uur mogen 6 bezoekers het huis bezichtigen. Zonder digitale aanmelding geen toegang.

Adres

Rijksweg 134, Velsen-Zuid

In het kort

  • Reservering verplicht

Openingstijden

za 12 sep. 11:00 - 16:00
zo 13 sep. 11:00 - 16:00
Reserveren

Praktische informatie

Geopend van 11.00 - 16.00 uur

Achtergrond informatie uitklap icoon

Beeckestijn is een 18de-eeuws buitenplaats van grote allure. Het is een prachtig voorbeeld van de cultuur van de Hollandse buitenplaats. Het is één van de weinige in zijn geheel bewaard gebleven grote buitens die aan de duinrand in Kennemerland werden gesticht als zomerverblijven van Amsterdamse regenten.

Ontstaan
De huidige buitenplaats is ontstaan uit een 17de-eeuwse hofstede. Een grote uitbreiding en verfraaiing vond plaats tussen 1716 en 1721 in opdracht van het echtpaar Jan Trip jr. en Petronella van Hoorn.  Zo werd de 17de-eeuwse voorgevel vervangen door een Lodewijk-XIV pronkgevel, met geblokte pilasters, rijke ingangsversieringen en een gevelbekroning met wijzerplaat. In het midden van de voorgevel zijn de wapenschilden van de opdrachtgevers te vinden.

Tuinen en park
Van groot belang zijn de tuinen en het park, ontworpen in nauwe samenhang met het huis. De geometrische aanleg die in oorsprong nog dateert uit de 17de eeuw bestaat naast een ‘romantische’ aanleg uit de 18de eeuw. Samen vormen ze één van de belangrijkste historische tuinen van ons land.
Eigenaar Jacob Boreel liet het huis in 1755 verder vergroten en het achterpark aanleggen.  Johann Georg Michael (1738-1800) ontwierp de nieuwe tuinaanleg. Hij was een van de leidende tuinarchitecten in deze tijd. Hij experimenteerde, onder Duitse en Engelse invloed, in het achterste deel met de aanleg van een landschapstuin. De tuinen werden voorzien van kronkelpaden, bloemdragende heesters, waterpartijen, weiden en romantische bouwsels. Waarschijnlijk ging het om de eerste ‘landschapstuin’ in ons land.

Beeckestijn bleef ruim twee eeuwen in handen van de familie Boreel, totdat het in 1952 door de gemeente Velsen werd gekocht.
Nu is Vereniging Hendrick de Keyser eigenaar van het huis en de bijgebouwen en Natuurmonumenten van de tuinen en het park.

Museumhuis
Beeckestijn is in 2019 ingericht als open als ‘Museumhuis Verdieping’ van Vereniging Hendrick de Keyser. Binnen kun je ontdekken hoe de plattegrond van het huis zich door de jaren heen ontwikkeld heeft doordat verschillende generaties deze aanpasten aan hun wensen. In de vertrekken beleef je hoe het was om rond 1717 in het huis te wonen. Het is ook zeker de moeite waard om de prachtige tuin eens te bekijken. Let ook eens op de zichtassen vanuit het huis die de tuinen met het huis verbinden.

 

Deel dit monument

Adres

Rijksweg 134, Velsen-Zuid

In het kort

  • Reservering verplicht

Openingstijden

za 12 sep. 11:00 - 16:00
zo 13 sep. 11:00 - 16:00
Reserveren

Praktische informatie

Geopend van 11.00 - 16.00 uur

Achtergrond informatie

Type monument:
Kasteel of buitenplaats
Monumentaal groen
Oorspronkelijke functie:
Buitenplaats
Bouwperiode:
17de, 18de en 19de eeuw
Huidige functie:
Museum
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Velsen-Zuid
Instagram
Hashtag #