Monument

Doopsgezinde Kerk Vermaning Giethoorn

Za

Adres

Binnenpad 50, Giethoorn

Openingstijden

za 10 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

De Doopsgezinde gemeente te Giethoorn behoort tot de oudste van het land. Tussen 1563 en 1565 bezocht Leenaert Bouwens deze gemeente en doopte er 5 personen. De kerk is in “Waterstaatsstijl” gebouwd in het jaar 1871.

Het vlak overdekte interieur bezit nog enig meubilair van belang: (Kerkeraads) banken, eikenhouten preekstoel in neo-gotische trant met semi-Lodewijk XV balusters en het orgel uit 1911 op balkon.

Een andere wetenswaardigheid is dat er de eerste zondagsschool voor Doopsgezinden werd geopend in 1895. De kerk staat in het hart van “Hollands Venetië” en door haar omgeving zeker het bezoeken waard.

Er komen veel mensen naar Giethoorn. Ze konden helaas niet in de kerk kijken want de deur was dicht. Het idee was in 2019 om de kerk vaker open te stellen. Zo wil de Doopsgezinde Gemeente Giethoorn een nieuwe verbinding maken met het dorp, zijn bewoners en zijn bezoekers.
Het doel is om recht te doen aan ons cultureel-historisch erfgoed. Er wordt voor jong en oud het verhaal verteld over de Doopsgezinden in de Kop van Overijssel. De kern van het project is het scheppen van een plek van: aandacht, rust en stilte. Door professionalisering en begeleiding is deze plek tot stand gekomen. De kerk heeft een hele metamorfose ondergaan.
De kerk is vanaf mei 2022 iedere maandag- tot vrijdagmiddag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Er zijn al vele bezoekers geweest en er zijn zinvolle gesprekken gevoerd.

Deel dit monument

Adres

Binnenpad 50, Giethoorn

Openingstijden

za 10 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Kerk
Bouwperiode:
1871
Huidige functie:
Kerk
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Giethoorn