Fotograaf: J.Boonstoppel
Monument

Het Kasteel van Rhoon

Programma
Zo
1 activiteit
Bij het Kasteel zijn beperkt parkeerplekken aanwezig. Kom bij voorkeur op de fiets of met de Metro (5 min lopen vanaf station Rhoon)

Adres

Dorpsdijk 63, Rhoon

In het kort

  • Rondleidingen door het kasteel (11 en 14u)
  • Schilderijenexpositie op de klokkezolder
  • Rondleiding de kasteelgaarde

Openingstijden

zo 10 sep. 11:00 - 17:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Het Kasteel van Rhoon in Rhoon is een versterkte donjon uit 1432, gebouwd door de familie Van Duyvelant, die destijds leenheer waren van de Heerlijkheid Rhoon.

Oorspronkelijk een kasteel stond dat door de Sint-Elizabethsvloed van 1421 werd verwoest. Het het huidige kasteel bevindt zich in Rhoon-Noord en is omgeven door een Engelse tuin, een Baroktuin en het Kasteelbos. De voorzijde van het kasteel heeft ramen in empirestijl.

De achterzijde van het kasteel kenmerkt zich door trapgeveltjes en torentjes. De binnenzijde van het kasteel kenmerkt zich door vele kunstwerken. In de Oude Keuken bevindt zich een grote schouw met houtsnijwerken. De toegangshal wordt gedomineerd door een grote eikenhouten trap en verder bevinden zich vele vrouwenfiguren en Arabesk-kunstwerken.

U kunt ons ook volgen op: Facebook , Instagram en Twitter

 

Dit jaar bij ieder monument een eigen programma met beeld, geluid en uitleg.

In het Kasteel woonden niet alleen beroemde heren
Herinneringen van een ex-bewoonster, uit de Schakel, september 1995
Mevrouw A.de Lange – van Vliet beschreef haar belevenissen; zeker niet alleen beroemde kasteelheren hebben in het Kasteel van Rhoon vertoefd, maar ook families waarvan telgen nog steeds in de gemeente wonen.
De familie van Vliet leefden , woonde, en werkte als opzichters vanaf 1918 tot 1968 in het Historische grote witte huis, mevrouw de Lange kwam er als tiener met haar ouders , broer en zus wonen.
Het waren niet alleen de bekende kasteelheren, de Duyvelands van Rhoon, de graven Bentinck, en later de familie van Hoboken, jarenlang hebben we hier als gezin van Vliet gewoond en voor ons woonde hier familie D. van der Ent, bij de oudere Rhoonaars nog wel bekend.
Het Kasteel werd bewoond door een opzichter die verantwoordelijk was voor het onderhoud van het gebouw, de landerijen, wegen en bomen, grienden en watergangen, ” De Heerlijkheid Rhoon en Pendrecht, Albrandswaard en Kijvelanden, de heer van Hoboken als directeur van de exploitatie N.V. de heer van der Gijp- Barendregt als rentmeester.
Vanaf 1918 was mijn vader hier opzichter, terwijl de heer D. van der Ent daarna nog enkele jaren in het Kasteel is blijven wonen en hier is overleden. Wij woonden en onderhielden het Kasteel van Rhoon, Het kasteel bleef in goede staat tot de meidagen van 1940, tot dat na de 6e juni 1944, de Duitse soldaten het Kasteel vernielden en leegroofden.
Het nooit meer worden wat het geweest was, voor de oorlog zag alles er nog verzorgd uit.
Iedere kamer was gemeubileerd en gestoffeerd, er waren verschillende sleutels voor de kamers aanwezig, er stonden kasten met serviesgoed en glaswerk, allemaal héél mooi en antiek, Dat is in jaren 1941, en 1942, door de familie van Hoboken weggehaald en in bewaring gesteld bij Musea.
Als opzichters over het Kasteel van Rhoon leefde en werkte de familie van Vliet vanaf 1918 tot 1968 in het historische bouwwerk mevrouw de Lange kwam er als tiener met haar ouders, broer en zus wonen.
De eigenaars familie van Hoboken kwamen één of twee keer per jaar een kijkje nemen, met mijn vader in de roeiboot, in ‘ het bos’ ( zoals we dat toen noemden), de familie bracht dan hun eigen lunchpakketje mee en aten dat op in de grote zaal. Tot het laatst toe hebben ze mijn vader bezocht, zelfs in het verzorgingshuis Havenlicht, waar m’n vader de laatste paar jaar van zijn leven woonde.
Het was een Oase van rust;
Wij hadden eigen namen voor de kamers zoals ‘jachtkamer’ met schilderijen van de jacht, ‘praalbedkamer’ , ‘ Bentinckkamer’, vanaf het hoge schilderij keek graaf Bentinck je aan, ‘ Poppenkamer’, en ‘ Droogkamer’, Toen wij er woonden was het een oase van rust met een mooie vijver vol zwanen en eenden, vooral geliefd bij mensen uit Rotterdam en omstreken.
Er was meestal geen geld om op vakantie te gaan ( 20er en 30er jaren vorige eeuw), Men kwam dan een daagje met de RTM tram. De bezoekers moesten bij van der Hilt, het Wapen van Rhoon, een bewijsje halen, dat kregen ze nadat ze glaasje Ranja gedronken hadden, z’on wandelden ze in het bos en deden ze spelletjes, Als ze dorst hadden konden ze bij ons water drinken. Ook de scholen uit Rhoon kwamen in de vakantie met de lagere klassen een middagje spelletjes doen, dus al die jaren was het een plaats voor de gewone mensen.
Tot voor de 2e Wereldoorlog en in de 50er jaren, was de omgeving rondom het Kasteel goed onderhouden met verzorgde paden door het bos. De grote deuren (die toen nog niet zo vaak open gingen) zagen er netjes uit met de altijd glimmende koperen knop, de gele straatsteenjes voor en achter werden elke week geveegd en éénmaal per jaar geboend.
Alles was in goede staat met een mooie bloementuin voor het Kasteel. In die tijd was dit een plek in het dorp waar rust vanuit ging en waar wij als kinderen van onze ouders, gespeeld, gewerkt en van daaruit getrouwd zijn. Ook de gezinnen van m’n broer en zus hebben hier bij gebrek aan woningen, gewoond. Zij hebben hier geleefd en genoten met hun kinderen. Het Kasteel is altijd het aanzien waard geweest. Ook de jaren na de oorlog was het wit en geverfd.
Terwijl ik dit schrijf (mevr. de Lange- van Vliet) moet ik denken aan het mooie gedicht in de Tarwekorrel (kerkblad hervormde gemeente Rhoon), waar het gaat over de Kasteelheren en dames, en de Heer. Jarenlang heeft mijn vader ook zijn tijd gegeven zoals vele anderen aan de kerk, het toenmalige ‘ Irene’ , (gebouw en zaaltje voor sociaal culturele activiteiten schuin tegenover de Kerk aan de Dorpsdijk, red.) en aan de school. Hiermede wil ik aangeven dat het Kasteel al die jaren wel bewoond en verzorgd is geweest. De eigenaren wilden dan ook niet dat het Kasteel in andere handen zou overgaan zolang onze ouders nog leefden.
Toen eerst mijn moeder en paar jaar daarna ook mijn vader overleed (in 1968) is het Kasteel van Rhoon in een stichting overgegaan. Het is nu in andere handen,
Voor deze tijd is de huidige functie zeer gewenst en mooi. Er wordt getrouwd en men kan er genieten van allerlei soorten kunst en cultuur, muziek, cabaret, kindervoorstellingen,
Zo hebben wij hier als gezin van Vliet, gewoond, geleefd en gewerkt in dat grote witte huis in Rhoon.
A . de Lange – van Vliet.
( De Schakel Albrandswaard, september 1995)
Archief van Aart Muizer, ( Rhoon Vooruit)

Wist je dat?

Op de klokkezolder een gevangenis is. De expositie op de klokkezolder gratis te bezichtigen is.

Deel dit monument

Adres

Dorpsdijk 63, Rhoon

In het kort

  • Rondleidingen door het kasteel (11 en 14u)
  • Schilderijenexpositie op de klokkezolder
  • Rondleiding de kasteelgaarde

Openingstijden

zo 10 sep. 11:00 - 17:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Kasteel of buitenplaats
Bouwperiode:
1432
Huidige functie:
Zaalverhuur voor evenementen en expositieruimte
Monument status:
Rijksmonument

Activiteit bij dit monument

bekijk alle monumenten in
Rhoon