Monument

NH Kerk Gouderak

Programma
Za
1 activiteit
De Nederlands hervormde Kerk is een Rijksmonument die dateert uit 1658.

Adres

Kerkstraat 3, Gouderak

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

De in 1658 gebouwde kerk is een typische dorpskerk. Ze bestaat uit een eenbeukig schip (21 x 10 meter), met een driezijdig gesloten koor, geheel opgetrokken uit de bekende gele ijsselsteentjes. De toren is op het kerkgebouw geplaatst en is 32 meter hoog. De kerk is een aantal malen gerestaureerd. Het exterieur van de kerk is sinds 1658 nagenoeg ongewijzigd gebleven; het werd slechts uitgebreid met een consistorie (1829) en met een voorportaal (het huidige dateert van 1954).
Uit het interieur is helaas veel origineels verdwenen; maar ondanks haar soberheid is het wel een stijlvolle kerk. Interieurstukken die het vermelden waard zijn, zijn de kansel in Empirestijl (1830), afkomstig van de voormalige Remonstrantse kerk aan de Kromme Nieuwegracht in Utrecht. De lessenaar en de doopzuil, die naar analogie van de kansel gemaakt zijn (2007), het predikantenbord (2008) en de oude geldkist (1773), die nu als collectezakkenrek dienst doet.

 

Levend Erfgoed

Wist je dat?

Tot 1658 had Gouderak geen eigen kerk, maar hoorde het dorp kerkelijk bij Moordrecht. Dat betekende dat Gouderakse kerkgangers ’s zondags de Hollandsche IJssel moesten overvaren om in de Moordrechtse dorpskerk de kerkdiensten bij te wonen. Het overzetten van alle kerkgangers met een kleine roeiboot ervoer men steeds meer als een probleem. Daarom kreeg Gouderak in 1658 toestemming om een eigen kerk en kerkelijk leven op te bouwen.

Deel dit monument

Adres

Kerkstraat 3, Gouderak

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Kerkdiensten
Bouwperiode:
17de eeuw
Huidige functie:
Kerkdiensten, concerten
Monument status:
Rijksmonument

Activiteit bij dit monument

bekijk alle monumenten in
Gouderak