Monument

Sint-Petrusbasiliek

Zo
1 activiteit

Adres

Markt 2, Oirschot

Openingstijden

zo 15 sep. 12:00 - 17:00

Van het huidige kerkgebouw is de bouw begonnen in 1492, nadat een voorganger daterende uit 1268 was afgebrand. De kerk werd voltooid omstreeks 1515.
Het gebouw werd opgetrokken uit baksteen met banden en blokken van tufsteen; deze stijl wordt de Kempische gotiek genoemd. Klassiek gotische kenmerken zijn de hoge spitsboogvensters, de zuilenrijen en de indeling met een driebeukig schip, een dwarspand, een westtoren, een koor met een omgang en drie straalkapellen. Op de hoeken van de dwarsbeuk en het priesterkoor bouwde men de sacristie en de kapittelkamer, met daarboven de Latijnse school.

Oorspronkelijk zat er een spits op de toren. Door blikseminslag werd de spits in 1627 verwoest. Tussen 1648 en 1799 was de kerk in handen van de protestanten en de katholieke bevolking maakte gebruik van een schuurkerk, waarvan een schansmuur nog te zien is aan het eind van de Nieuwstraat.

In 1904 stortte tijdens noodweer een deel van de toren in, vnl. door achterstallig onderhoud. Tijdens de bevrijdingsdagen van de Tweede Wereldoorlog werd de kerk door de geallieerden beschoten. De kerk en toren brandden geheel af. Na de oorlog werd de kerk weer opgebouwd.

Tijdens OMD is de kerk op zondag de gehele middag geopend.

U kunt ook de toren beklimmen. Boven in de toren geniet u van het uitzicht. Bij helder weer ziet u de contouren van Eindhoven, Tilburg en Den Bosch. In het portaal onder de toren, kunt u zich hiervoor aanmelden. Wees er snel bij: de capaciteit is beperkt en : vol=vol!

Deel dit monument

Adres

Markt 2, Oirschot

Openingstijden

zo 15 sep. 12:00 - 17:00

Activiteit bij dit monument

bekijk alle monumenten in
Oirschot
Instagram
Hashtag #