Nieuws

Open Monumentendag Rijkswaterstaat 2020: een virtuele reis

Open Monumentendag (12 en 13 september) is in 2020 anders dan anders. In verband met de RIVM-richtlijnen rondom het Coronavirus openen we dit jaar de deuren van onze monumenten niet. Daarom hebben we een leuk alternatief bedacht: we brengen Open Monumentendag bij je thuis! Er is van alles te zien, te leren en te beluisteren over 9 van onze bijzondere monumenten.

 Ga mee op reis!
Iedereen die meer wil weten én leren over het culturele erfgoed van Rijkswaterstaat nemen we mee op een virtuele reis. En dat kan overal: vanaf de bank, het strand, vanuit je tuin of waar je dan ook bent. Aan de hand van unieke beelden vertellen we tijdens de tour over de bijzondere geschiedenis, kenmerken en feitjes van 7 van onze monumenten.

Vuurtorens Het Hoge en Het  Lage Licht in Westkapelle, het directieschip de RWS 1, de Hel- en Ottersluis, sluiscomplex Delden en stuwcomplex Hagestein staan dit jaar in de spotlight. Wist jij dat vuurtoren Het Hoge Licht in Westkapelle oorspronkelijk de toren van de Sint-Willibrorduskerk was? Na een brand bleef alleen de kerktoren staan en werd deze omgedoopt tot vuurtoren. Of dat de Ottersluis en Helsluis in de Tweede Wereldoorlog op de linie tussen vrij en bezet Nederlands gebied lag?

Lezen, leren, weten
Er zijn natuurlijk nog veel meer verhalen over onze monumenten te vertellen. Niet alleen over de 7 monumenten die in de tour aan bod komen, maar ook over de vuurtoren Hellevoetsluis en de Velsertunnel! Zo was de plek waar vuurtoren Hellevoetsluis nu staat in de 16e eeuw de thuishaven van wel heel bekende zeehelden.

Op de pagina Onze monumenten vind je de overzichtskaart met alle 9 monumenten. Klik op de monumenten waar je meer over wilt weten en laat je verrassen door de rijke historie en opvallende feitjes.

Podcast
Speciaal voor deze digitale editie van Open Monumentendag hebben we een podcast opgenomen met Wim van Wijk (1953) over de monumentale Ottersluis. Van Wijk is ‘aan komen drijven’ tijdens de Watersnoodramp van ’53, zo zeiden zijn ouders die toen al bij de sluis woonden.

Tot op de dag van vandaag woont hij bij deze sluis in de Sliedrechtse Biesbosch. De sluis ligt bij de Nieuwe Merwede, een kanaal dat door Rijkswaterstaat werd gegraven in de 19e eeuw. Gids, journalist en schrijver Van Wijk kan uitvoerig vertellen over wat deze idyllische sluis zo bijzonder maakt. De podcast is via Soundcloud te beluisteren. Ook is er een speciale playlist met podcasts die verhalen vertellen over de historie van deze en twee van onze andere monumenten.

Kom je ook?
Ben je nieuwsgierig geworden naar deze unieke digitale editie van Open Monumentendag? Bezoek dan  de pagina onze monumenten. Houd ook onze Facebook, Instagram en Twitter in de gaten. Hier delen we in de week voorafgaand aan en tijdens Open Monumentendag de laatste nieuwtjes, een voorproefje van de virtuele reis, artikelen en de podcast.

Deel dit nieuws