Nieuws

Open Monumentendag Vught, Helvoirt en Cromvoirt 2023

Tijdens de Open Monumentendagen op 9 en 10 september 2023 openen meer dan 90 monumenten in de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel en Vught weer gratis hun deuren. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. Ook zijn er extra activiteiten zoals tentoonstellingen, rondleidingen, fietsroutes, wandelingen en muziekuitvoeringen. Het thema van dit jaar is Levend Erfgoed.

Wethouder Yvonne Vos Levend Erfgoed. Dat is het thema van de Open Monumentendag 2023. Als we het over levend erfgoed hebben, bedoelen we immaterieel erfgoed. Geen oude stenen, maar culturele gebruiken, oude tradities en ambachtelijke vaardigheden die van vader op zoon en van moeder op dochter generaties lang zijn overgedragen. Ook zeldzame en historische dierenrassen en plantensoorten vallen onder levend erfgoed. Maar ja, hoe breng je een traditie of gebruik in beeld op een Open Monumentendag? Wel, door een stap terug te gaan in de tijd en het oude te doen herleven. Dat gebeurt deze dag dan ook op allerlei plaatsen. Zo wordt op Landgoed Bleijendijk het bakhuis weer in gebruik genomen, waar een heuse pizzabakker uw zelf samengestelde pizza knapperig bruin bakt. Het op ambachtelijke wijze nuttigen van de lekkernij laten we aan uzelf over. Ook in Cromvoirt en Helvoirt ‘leeft’ het erfgoed. En ook waar woorden en daden ontbreken, spreken de oude monumenten tot uw verbeelding. Erfgoed leeft namelijk altijd. Ik wens u een prachtige Open Monumentendag.

Zaterdag 9 september

De deelnemende monumenten in de Bossche binnenstad openen hun deuren. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Het Bossche Kruithuis en bekijk de ontwikkelingen van de restauratie, kom meer te weten over de restauratie en verduurzaming van het Groot Tuighuis en bekijk de patriciërswoning ‘De Wereld’ in de Peperstraat.

Zondag 10 september

Op zondag ben je welkom in het Bossche buitengebied (zoals Rosmalen, Orthen, Bokhoven en Nuland) en in de gemeenten Sint-Michielsgestel en Vught. Kom de restauratiewerkzaamheden van de karschob bekijken op Landgoed Zwijnsbergen in Helvoirt, beklim de Lambertustoren in Vught (let op, steile trap) of eet een pizza bij het bakhuisje op Landgoed Bleijendijk!

Haal het monument in huis

Voor 21 prachtige monumenten in ’s-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel en Vught hoef je het huis niet uit. Ontdek het verborgen erfgoed op www.bezoekmonumentendag.nl

Deel dit nieuws